Društvo

Podržavamo KreNI, oduševljeni smo Nišvilom

Nedavno sam postavljen za atašea kulture pri austrijskoj ambasadi u Beogradu i jako mi je drago da sam sada u Nišu, a neposredni razlog moje posete je peta KreNI konferencija čiji smo mi prošle godine bili domaćini, a sada smo to predali francuskim kolegama, kazao je dr Adrijan Fajks koji je posetio i Gradsku kuću u Nišu gde je razgovaraos a gradonačelnikom Niša i sa gradskom većnicom Jelenom Mitrovski.

“Ovo je bila i odlična prilika da se sretnemo sa našim lokalnim. partnerima u Nišu sa kojima imamo izuzetnu saradnju. Razgovaraću sa predstavnicima kulturnih institucija i sa predstavnicima grada o potencijalima buduće sardnje”, kazao je Fajks.

On je dodao da će Austrija nastaviti da podržava lokalne partnera sa kojima je do sada imala odličnu saradnju, prvenstveno KreNI konferenciju, odnosno kreativne industrije u gradu jer smatra da je to veliki potencijal i da je Niš napravio veliki napredak na tom polju.

“Video sam Startap centar, upoznao se njegovim radom i smatram da Austrija može da pomogne boljem radu takvih inovativnih sistema. Obišao sam i Naučno tehnološki park i njegovu izgradnju. To je veliki potencijal za grad Niš i na tom polju možemo da ostvarimo izuzetnu saradnju. Svakako da sam razgovarao sa institucijama u kulturi i očekujem saradnju između pozorišta, na filmu i slično”.

Gost iz Austrije je dodao da najbolju saradnju imaju sa Nišvilom i dodao da su ove godine dva njihova benda nastupala na festivalu, a da će se ta saradnja nastaviti.

Foto: V.P.

Jelena Mitrovski je dodala da je saradnja sa austrijskom ambasadorm već ostvarena i na očekivanom je nivou a traje i godinama.

“Nama je bitno da tu saradnju proširimo jer za to ima prostora”, istakla je Mitrovski. “Nadamo se da ćemo u Nišu imati češće promociju austrijske kulture. Imamo 10 ustanova kulture i 11 gradskih manifestacija i zaista velike potencijale da prezentujemo našu kulturu predstavnicima austrijskog naroda ali i da saznamo ono što do sada nismo znali o njihovoj kuturi”, istakla je Mitrovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com