Некатегоризовано

Podržaćemo Srbiju na putu pristupanja EU

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa izjavila je danas, posle prijema u Gradskoj kući gde se srela sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, da su odnosi između Rumunije i Srbije veoma dobri u svim domenima, a pošto je Rumunija od 1.januara presedavajuća u Savetu evropske unije, podržava put balkanskih zemalja ka Evropskoj uniji, a posebno put Srbije.

“Naša država je pre 12 godina postala članica EU i uspeli smo za to vreme da privučemo mnoge strane investicije i ostvarimo značajni ekonomski porast. U tom pogledu, kao što smo i mnogo puta do sada rekli, stojimo vam na raspolaganju i sa vama podelimo naša iskustva na putu integracije i pristupanja EU”, istakla je ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa.

Novinari su se posebno interesovali za to da li Srbija može u vreme presedavanja Rumunije Savetom evropske unije da otvori više poglavlja.

“Sada je važno da Srbija bude pripremljena, da ostvari značajnije napretke i ako to ostvari samim tim i nova poglavlja mogu biti otvorena što ne zavisi isključivo od nas već od same države koja je kandidat. U ovom trenutku Srbija ima preko pola poglavlja otvorenih i treba ostati čvrsta na ovom putu kako bi put ka novim reformama a samim tim i otvaranjem novih poglavlja bio moguć”, istakla je ambasadorka Rumunije.

Govoreći o prioritetima tokom predsedavanja Ruminije Savetom evrospke unije Popa je istakla nekoliko obalsti koje su važne.

“Postoje četiri domena u okviru kojih smo definisali prioritete. Prva stvar bi bila da insistiramo na evropskom jedinstvu, potom bi istakli vrednosti zajednice, prava čoveka, jednaka prava za žene i muškarce, jednake mogućnosti za omladinu. Insistirali bi i na sigurnosti gde bi smo se koncentrisali na emigracije i borbu protiv terorizma i četvrti,a li ne manje važan domen koji smo postavili kao prioritet je Evropa kao globalni učesnik gde bi smo razgovarali o proširenju EU i perspektivi Balkana kao i istočnih suseda Evropske unije”, naglasila je Popa.

 


Ambasadorka Rumunije je sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem razgovarala i o mogućoj konkretnoj saradnji Rumunije i Srbije, pre svega između grada Niša i nekoliko gradova u Rumuniji. Bilo je reči o ekonomskoj saradnji, ali i saradnji između univerziteta kao i sradnji u oblasti inovacija i IT domena.

“U razgovoru smo smo dotakli međusobnih odnosa između naših država i naroda i moguće potencijalne saradnje i na lokalnom nivou. Za nas, koji smo na putu ka Evropskoj uniji, zaista je značajna činjenica da Rumunija od 1.januara predsedava Savetom evropske unije, kao i da u Rumuniji na putu ka Evropskoj uniji imamo snažnu i veliku podršku”, naglasio je gradonačelnik Niša Darko Bulatovuć i dodao:

“Činjenica da je Rumunija jedna od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i Metohiju i da su dali punu podrški našoj zemlji najbolje govori o našim odnosima. Prijateljski odnosi nisu od danas, oni imaju vekovnu tradiciju”.

Gradonačelnik Bulatović je ambasadorki predstavio sve potencijale Niša, kako u privrednom, tako i u kulturnom, naučnom i istorijskom smislu, i istakao da je Niš zainteresovan za uspostavljanje bliskih veza sa gradovima u Rumuniji, pre svega sa onima koji imaju iskustva u razvoju savremenih, naprednih tehnologija, imajući u vidu da u Rumuniji već postoji nekoliko ”IT habova” sličnih onima koje Niš želi da stvori u budućem Naučno-tehnološkom parku i Start ap centru na Elektronskom fakultetu.

Bulatović je ponovio da su Rumunija i Srbija vekovima gradile dobre susedske odnose i da je sada na gradovima i opštinama da, uz pomoć ambasada, prodube tu vezu, i u budućnosti je prošire i na sve druge oblasti života.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com