Društvo

Podrum “Malča” pravo vinsko sajamsko iznenađenje! Osvojena dva zlata u kategoriji belih vina

Prva berba medalja!

Na prvom međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji je bio organizovan pod pokroviteljstvom vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Podrum ” Malča”, lider vinarstva i vinogradarstva u Nišu osvojio je dve značajne nagrade – Zlato za sorte Italijanski rizling Grašac sa osvojenih čak 93 poena i Sovinjon blan sa osvojenih 90.

“Vinska vizija ” na Beogradskom sajmu okupila je najbolje proizvođače vina u regionu sa ciljem da promoviše Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

Ljubitelji pića bogova znaju da su ove sorte numnjivo jedne od najpopularnijih i najcenjenijih belih sorti.  Na četvorodnevnom sajmu učestvovalo je skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja.

“Podrum “Malča” bio je pravo vinsko sajamsko iznenađenje, naš asortiman velikom brzinom je počeo da se ulistava u niške restorane i hotele. Niška vinska regija je jedna zaista veličanstvena regija pod veličanstvenim nebom u svetu vinogradarstva i vinarstva. Sajam je ove godine samo potvrdio da je niško vinogorje od značaja tako što pored toga što je nagrađen naš podrum, nagrađen i “Izba Jovanović” iz Velepolja, kao i vinarija “Sto žena”, kazao je Bora Jović, vlasnik podruma “Malča” i laureat.
Jović ističe, da ono što je primetio poslednjih godina, a što ga posebno raduje jeste da srpska publika sve više voli da pije srpska vina.
“Nisam verovao da ču dočekati da će jednog dana Srbi početi da piju srpsko vino”, kazao je Jović kroz smeh.
Kaže da je Italijanski rizling sorta iz 2017. godine zaslužuje svu moguću pažnju zbog svojih karakteristika i stabilnosti. Dobro se ponaša u vinogradu i u fermentaciji, otporna je na bolesti.
“To nije zagarantovana karakteristika sorte, već je to karakteristika vinograda, kako bi francuzi rekli “Teroar” koji objedinjuje zemlju, nebo, sunce, vetar, maglu… Sve uticaje koji čine da grožđe bude uspešnije, zdravije i bolje u odnosu na neki drugi prostor. Prostor na kome smo podigli rizlig je potpuno pogođen, a u registru je označen kao vinogradarska enklava Svrljig”, objašnjava.
Interesantno je da na samom početku, dosta davno, nismo naišli na razumevanje, stizalo je mnogo ocena da to nikako neće valjati, međutim ove nagrade su dokazale suprotno.
Foto: Dobitnici medalja za bela vina
“Loza je prilagođena prostoru, ali i obrnuto”, kazao je Jović.
Podrum “Malča” napravio je i Udruženje vinara Niša kako bi u narednim godina kroz udruženu aktivnost  podstakli i ohrabrli mlade vinare da podižu što više vinograda.
Ljubitelji vina moći će da probaju pomenuta vina u vinariji Malča, restoranu koji se nalazi u sklopu vinarije ili poruče putem sajta i na taj način dožive jedno putovanje kroz vinsko vreme.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com