Ekonomija

Podrška grada za 85 preduzeća

Grad Niš dodelio je bespovratna podsticajna sredstva malim i srednjim preduzećima. Sredstva je dobilo 85 preduzeća u prvom krugu, dok će u drugom krugu biti dodeljeno još 27. Vrednost ovog programa je 39 miliona dinara.

Bespovratna podsticajna sredstva državne pomoći dodeljena su malim i srednjim preduzećima koja su konkurisala. U prvom krugu izabrano je 85 preduzeća koja su dobila ovaj vid podrške. Kako kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ovo je još jedan način da se pomogne privrednicima.

“Na ovaj način pokazujemo odnos i stav grada prema privredi i značaju privrede kao i u kom pravcu se treba okrenuti narednih godina, koga treba podržita, jer podrška privredi podrška je budžetu grada Niša iz koga pomažemo svim građanima”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Kako kažu privrednici, ovakav vid pomoći veoma znači za budući razvoj njihovih preduzeća.

“Ovakva pomoć grada je jako značajna, a mi sada prvi put učestvujemo na ovom konkursu”, kaže Biljana Stanić Jovanović, direktor ,,Mikrotehnike“. “Dobijemo trista hiljada dinara i od tog novca nabavićemo mašinu koja nam je neophodna za dalje unapređenje rada, ona će uticati na poboljšanje kvaliteta al ii ubrzadi proizvodnju”.

Ove godine ukupna vrednost programa za lokalni i ekonomski razvoj je 39 miliona dinara, a spovodi se kroz sledeće mere podrške.

Foto: V. P.

“Jedna mera je bila vezana za podršku finansiranju koju smo sprovodili sa bankom Inteza i kroz tu meru je podržano 146 firmi sa kreditima od 100.000 do 1,5 miliona dinara kod kojih je grad  plaćao kamatu umesto firmi. Pored ove mere podržali smo privrednike kroz još dve različite mere. Kroz projkete saradnje naučno obrazovnih akreditovanih institucija sa privredom. Ovi projekti su bili maksimane vrednosti do 800.000 dinara po projektu.Stiglo je 20 prijava i imali smo na raspolaganju 10,5 miliona dinara za ovu meru i sva sredstva su potrošena”, kazao je  Milan Ranđelović.

Treća mera je unapređenje konkuretnosti kojom je niškim malim i srednjim preduzećima odobreno do 300 000 dinara bespovratne pomoći.  Ova sredstva pomoći će preduzećima da nabave novu opremu, da testiraju nove proizvode ili da sprovode različite projekte kako bi razvijali svoje firme.

U narednom krugu još 27 preduzeća dobiće ovu vrstu pomoći. Preko mera bespovratnih podsticajnih sredstava ukupno 258 firmi u Nišu dobilo je neki vid podrške.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com