Društvo

PODNETA INICIJATIVA ZA TRI SPOMENIKA: Naisi, Stefanu Nemanji i Nikoli Tesli je mesto u Nišu

Dva niška udruženja, Udruženje stvaralaca Niša i Udruženje „Promo IbiNT“ podnela su predsedniku Skupštine grada Niša Bobanu Džuniću inicijative za podizanje tri spomenika u gradu. Radi se o statui boginje Naise u rečnom koritu Nišave kod Tvrđave, spomeniku Stefanu Nemanji u porti Patelejske crkve i spomeniku Nikoli Tesli u Naučno tehnološkom parku. Predsednik Skupštine grada Niša je obeć da će dati sve od sebe da ove inicijative budu i realizovane, ali će konačnu odluku o tome doneti odbornici Skupštine grada Niša.

Na sastanku je predsedniku Skupštine grada Niša Bobanu Džuniću uručen i počasni primerak Enciklopedije „Znamenite ličnosti Niša“ kao i zahvalnicaza saradnju a on je obećao da će dati sve od sebe da ove ideje budu realizovane.

„Već na narednoj sednici Skupštine grada Niša predložiću da donesemo odluku o izmenama odluke o podizanju i održavanju spomenika i spomen obeležija na teritoriji grada. Sadašnja odluka mora da bude usaglašena sa stavom Ministarstva kulture kako bi ove tri ali i ostale inicijative koje se tiču podizanja nivoa kulturne baštine u Nišu, mogle da zažive. Stav Ministarstva kulture je da odluke moramo da donosimo u skladu sa njihovim odlukama i da podzakonska akta budu u vezi sa zakonom. Razgovarao sam i sa predstavnicima nadležnog ministarstva i sa predstavnicima nadležne uprave i očekujem da Gradsko veće bude predlagač ove odluke i da u sinergiji sa gradonačelnicom Niša, koja ima izuzetnu energiju, doprinesemo da u narednoj godini kroz budžet grada predvidimo i sagledamo ber jedan od ova tri spomenika“, kazao je Džunić i dodao da izgradnju ovih spomenika mogu da podrže i mnogi dobrotvori koji se već javljaju kao i ktitori.

Predsednik Udruženja stvaralaca Niša Novica Ranđelović je istako da je ideja o podizanju spomenika Stefanu Nemanji starija od beogradske.

„Urađena je reprezentativna maketa spomenika.Konačno rešenje dobićemo preko javnog konkursa koji bi bio raspisan za vajare iz cele zemlje“, dodao je Novica Ranđelović.

On je objasnio i da je sa relevantnim institucijama već razgovarano o postavljanju statue Naise.

Profesor dr Bratislav Milovanović, predsednik Udruženja „Promo IbiNT“ je govorio o spomen obeležju Nikoli Tesli.

„Ova godina je na neki način jubilarna, 165 godina od rođenja Nikole Tesle i ovo je pravi trenutak da se pokrene ova inicijativa. Odabrali smo prostor NTP jer je to kompleks tehničkih fakulteta i nekoliko tehničkih srednjih škola. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Nikola Tesla“, objasnio je Milovanović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com