Društvo

Podižu se dva parohijska doma na teritoriji GO Niška Banja

Uz pomoć Grada Niša, Eparhije niške, Gradske opštine Niška Banja i brojnih donatora, podižu se dva parohijska doma, jedan u porti banjske crkve Svetog Proroka Ilije, i drugi, u porti hrama Svetih Vrača Kozme i Damjana u naselju Nikola Tesla.

Od kada je napravljena crkva 1934. godine nije imala dom u kome bi vernici mogli da se okupe, da se oganizuju krštenja ili druge potrebe.

“Izgradnja dva parohijska doma je u toku. Grubi radovi se privode kraju, tako da očekujemo da oni budu završeni do sledeće godine kada će episkop Niški da ih osvešta”, kazao je predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović.

Na ovaj način će biti zadovoljen i deo koji se odnosi na duhovne potrebe stanovnika Niške Banje, rekao je Jovanović.

Foto: Facebook strana GO Niška Banja

Crkvа Svetog Ilije podignutа je 1934. godine u morаvskom stilu zаhvаljujući prilozimа meštаnа. Izgrаđenа je premа projektu аrhitekte Ninoslаvа Kаmenovа iz Beogrаdа. Unutrаšnjost crkve je nаjpre oslikаo učenik Pаje Jovаnovićа, Svetа Vukotić, dа bi 1971. godine tаdаšnji vlаdikа niški Jovаn nаložio dа se zidovi okreče i oslikаju nove freske. Crkvа je zbog oštećenjа renovirаnа 1998. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com