Lica Niša

POČINJU RADOVI: Ovako će izgledati “novi” bedem Tvrđave (FOTO)

Dugo se pričalo o formiranju šetnih staza na bedemima niške Tvrđave i njihovoj sanaciji, a početak radova je sada izvestan. Sve je spremno i do kraja marta meseca počeće se sa radovima na trećem i četvrtom sektoru bedema niške Tvrđave, koji obuhvataju potez bedema od autobuske stanice do nekadašnjih magacina “Gradine”, potvrdili su za Niške Vesti iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte. U okviru projekta biće urađena sanacija samih bedema, građani će dobiti nove staze za šetanje, a biće rađena i arheološka istraživanja.

Milena Tokalić iz KLERP-a kaže da su projektom obuhvaćeni sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi na svim elementima bedema, a sve u cilju sprečavanja njihove dalje devastacije i propadanja.

“Ceo projekat se sastoji iz dva dela, a to su sanacija bedema i formiranje šetnih staza. Paralelno može da se radi i jedno i drugo, ali za formiranje šetnih staza neophodno je uraditi prvo arheološka istraživanja na mestima gde je potrebno raditi zemljane iskope. “, kazala je Tokalić.

Iz KLERP-a dodaju da će postojeće dobro očuvane strukture biti zaštićene i konzervirane, čime će se stvoriti uslovi i mogućnost za bezbedno i nesmetano korišćenje i eksploataciju samih bedema i prostora oko njih.

[meta_gallery_slider]

“Zaključen je ugovor o izvođenju radova, a do kraja marta meseca očekuje se zvanično uvođenje u posao, odnosno početak radova”, poručuju iz KLERP-a.

Rok za izvođenje radova je 190 kalendarskih dana od uvođenja u posao, a vrednost samih radova je nešto više od 106 miliona dinara.

Nosilac implementacije je Grad Niš, odnosno Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ne samo buvljak, treba skloniti i zelenu pijacu, OTC, i autobusku stanicu. Tvrdjavu treba ogoliti sa svih strana. Ni ne sanjamo kakav dragulj imamo u srcu Nisa sakriven tezgama sa povrcem, tezgama sa donjim vesom i polovnom robom!

  2. Nadam se da će neko iz gradske vlast ovo da pročita… Čudim se da niko iz vaših stručnih timova ne komentariše DRVENI MOST koji vodi iz Tvrđave ka Grdaskom polju , fakultetima, studenskim domovima i Stanbenom Naselju kako ga bez razloga i logike nazvaste ,,Stevan Sinđelić,, umesto ,,NASELJE GRADSKO POLJE,,… Naime radi se o drvenom mostu. Most naravno niste vi izgradili izgradili su ga neki PREDHODNI koji nisu imali ni razum ni struku, ni sagledavanje ka stvarnom i mogućem… Most koji premošćuje Rovče i skoro udara u ,,PALATU sa OGTOGONOM,, je krajnje nehuman , neozbiljan i KRAJNJE DISKRIMINATORSKI… Ko po njmu hodi, ko može njime da se služi i ko može da se po njemu bezbedno kreće. To je trebalo da bude prva i osnovna REČENICA za svakog i ole STRUČNOG ARHITEKTU za idejni i izvršni Projekat… Most je tu zaista neophodan i preko potreban… Skraćuje put stanovnicima stanbenog naselja , studentima, turistima i omogućava brži ,lakši i ako hoćete prijatniji dolazak do centra grada. Gde je ,,KVAKA ,,… Problem je u tome što je Most nedostupan, ranjivim gropama, starim i slabo pokretnim osobama, invalidima sa bilo kojim nedostatkom, studentima sa hendikepom u kolicima, štakama, i drugim pomagalima. Nedostupan i opasan je za trudnice i roditelje sa malom decom. majkama sa bebicama u kolicima, bakama sa unucima, pa i rekreativcima. Gledao sam biciklistu koji je jedva savladao visinsku razliku pod uglom od 40 – 45 stepeni nagiba… decu sa rolerima, starce sa štapovima… Za sve njih je to OPASNA AVANTURA i nesavladiva prepreka… KOME ONA ON SLUŽI. Turisti bi da posete Palatu sa oktogonom. Među njima 70 % starijih od 70 godina. Nemoguća misija… Kišni dani ,sneg zima ni za koga prohodan… Predlažem ovoj Vlasti da sada u sklopu sređivanja Tvrđavskih Zidina .Prosecite tunel kroz Tvrđavski zid u nivou paralelnog zida sa druge strane i postavite recimo kameni ili drveni most. Iznad tog prolaza ili ,,nove tvrđavske kapije ,, nesmetano odradite zamišljeno šetalište… Novu Tvrđavsku Kapiju obložite kamenom poput svih postojećih, nazovi te je ,,Megdan kapija,, ili ,,Gradso poljska kapija,, Biće poput svig drugih postojećih i neće poremetiti ambijent i aritekturu minulog premena… Građani bi vam bili zahvalni, tvrđava bi bila posećenija a prolaznici i deca bezbednija… Ne bi time poremetili ništa… Spreman sam da ovo podrobnije obrazložim i javno branim pred svakim Arhutektom, Arheologom, predstavnikom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com