Lica Niša

POČINJU RADOVI: Ovako će izgledati „novi“ bedem Tvrđave (FOTO)

Dugo se pričalo o formiranju šetnih staza na bedemima niške Tvrđave i njihovoj sanaciji, a početak radova je sada izvestan. Sve je spremno i do kraja marta meseca počeće se sa radovima na trećem i četvrtom sektoru bedema niške Tvrđave, koji obuhvataju potez bedema od autobuske stanice do nekadašnjih magacina „Gradine“, potvrdili su za Niške Vesti iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte. U okviru projekta biće urađena sanacija samih bedema, građani će dobiti nove staze za šetanje, a biće rađena i arheološka istraživanja.

Milena Tokalić iz KLERP-a kaže da su projektom obuhvaćeni sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi na svim elementima bedema, a sve u cilju sprečavanja njihove dalje devastacije i propadanja.

„Ceo projekat se sastoji iz dva dela, a to su sanacija bedema i formiranje šetnih staza. Paralelno može da se radi i jedno i drugo, ali za formiranje šetnih staza neophodno je uraditi prvo arheološka istraživanja na mestima gde je potrebno raditi zemljane iskope. „, kazala je Tokalić.

Iz KLERP-a dodaju da će postojeće dobro očuvane strukture biti zaštićene i konzervirane, čime će se stvoriti uslovi i mogućnost za bezbedno i nesmetano korišćenje i eksploataciju samih bedema i prostora oko njih.

{"autoplay":"true","autoplay_speed":3000,"speed":300,"arrows":"true","dots":"true"}

„Zaključen je ugovor o izvođenju radova, a do kraja marta meseca očekuje se zvanično uvođenje u posao, odnosno početak radova“, poručuju iz KLERP-a.

Rok za izvođenje radova je 190 kalendarskih dana od uvođenja u posao, a vrednost samih radova je nešto više od 106 miliona dinara.

Nosilac implementacije je Grad Niš, odnosno Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Ključne reči

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ne samo buvljak, treba skloniti i zelenu pijacu, OTC, i autobusku stanicu. Tvrdjavu treba ogoliti sa svih strana. Ni ne sanjamo kakav dragulj imamo u srcu Nisa sakriven tezgama sa povrcem, tezgama sa donjim vesom i polovnom robom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close