Kultura

Počinju radovi na arheološkom lokalitetu Medijana. Posle 12 godina ponovo će biti dostupan turistima

Radovi na rekonstrukciji muzejske zgrade na arheološkom lokalitetu Medijana počinju ove nedelje, najavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Niša.

Arheološki lokalitet obišla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima i arheolozima koji su je upoznali šta je sve potrebno preduzeti kako bi ovaj prostor bio dostupan turistima.

Sa ministarkom kulture Majom Gojković, čija je poseta najavljena, razgovaraće se o finansiranju završnih radova u kojima učestvuje i Кancelarija za lokalni ekonomski razvoj, navodi se na sajtu Grada.

“Očekuje se da svi radovi budu završeni u junu ove godine kako bi Medijana posle 12 godina ponovo bila dostupna posetiocima”.

Nakon što je početkom marta 2020. obustavljna javna nabavka za rekonstrukciju zgrade Muzeja na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu jer nije pristigla nijedna ponuda, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte je posle ponovljenog postupka potpisala ugovore sa izvođačima.

Vrednost ugovorenih radova je oko 24 miliona dianra, a posao je poveren grupi ponuđača koju čine beogradske kompanije Niković Company, Dekorat i Ornament-investinženjering, kao i Dim energy iz Pirota. Rok za izvođenja radova ne može biti duži od 60 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

Kako je ranije navedeno, obnovu zgrade finansira Ministarstvo kulture preko projekta Narodnog muzeja, ali zbog izrade projektne dokumentacije i izvođenja radova potrebno je da Grad sufinansira još 3,2 miliona dinara.

Projektom su, između ostalog, predviđeni radovi na demontaži i rušenju, armiračko-betonski, izolacioni i stolarski radovi i ugradnja stolarije, kao i uređenje fasade, postavljanje električnih instalacija i instalacija za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ko iole poznaje problematiku Medijane shvata da je Gradonačelnica sa saradnicima svratila da se slika, bez razumevanja suštine problema. Ko će biti kriv, ako posetioci ne vide mozaike ove godine i ne mogu da dođu do muzejske zgrade ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com