Društvo

Počinju promene u polaganju male mature

Za sa nema mnogo promena kada je polaganje male mature u pitanju. Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama će i tu doći do promena.

Novina je prema rečima načelnika Školske uprave je da će sve biti digitalizovano.

Foto: printscreen RTV Belle amie

“Završni ispit će mogu da kažem ove godine biti novo-stari. Novina je to što je sada sve digatilizovano, testovi su kodirani i ove godine će postojati otvoreni i zatvoreni tipovi zadataka. Zatvorene tipove zadataka pregledavaće skeneri, dok će ove druge pregledavati komisija kao i do sada”, rekao je Gejo Niškim Vestima.

Zahvaljujući novom sistemu biće smanjen broj pregledača. Gejo podseća da je prošle godine testove iz matematike gledalo 2700 pregledača, dok će ih ove godine biti 900, odnosno dva puta manje. Ide se ka tome da završni ispit u potpunosti bude digitalizovan.

“Ispit se uozbiljuje i više nema mogućnosti prepisivanja. Sve je to uvod u veliku maturu, koja je najavljena, samo će se u taj proces uključiti i fakulteti i srednje škole”, dodao je Gejo.

Ovogodišnji osmaci će polagati kao i do sada, prema važećem pravilniku o programu završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Učenici na kraju osmog razreda polažu tri testa – test znanja iz srpskog jezika, test znanja iz matematike i kombinovani test koji obuhvata pitanja iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike. Više posla će imati nastavno osoblje, savetnici i zaposleni u Školskoj upravi jer će više puta morati da idu za Beograd zbog promenjenog načina na koji će se distribuirati i pregledati testovi.

Prelaz ka novom sistemu polaganja biće postepen i za to prema najavama iz Ministarstva biti pripremani i đaci i nastavnici.

Cilj je da se 2022. godine i u Srbiji uvede novi i digitalni sistem kao i u modernim evropskim državama, na kom će se zaista proveravati znanje i neće biti moguće da neko prođe bolje, a poseduje manje znanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com