Kultura

Počinju Filmski susreti, predsednica žirija glumica Danica Maksimović

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, 59. "Filmski susreti" počinju večeras u Nišu.

O nagradama na festivalu odlučivaće žiri u čijem sastavu će kao predsednica žirija biti glumica Danica Maksimović i članovi Aleksandar Srećković Kubura i Hristina Popović, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Niškog kulturnog centra i direktor „Filmskih susreta“ Srđan Savić rekao je da će „po tradiciji“ za glumce večeras u 19.00 biti organizovan prijem u Gradskoj kući, a potom će u 20.30 festival biti otvoren u Niškoj tvrđavi.

Savić je rekao da su se prilikom izbora filmova koji će učestvovati na večerašnjim filmskim susretima rukovodili kvalitetom glume i brojem glumaca koji učestvuju u filmovima.

Umetnički direktor Festivala Andrija Milošević izjavio je da će otvaranje biti malo drugačije nego do sada, „sceničnije“, sa većim brojem gostiju među kojima su i glumci Infan Mensur i Mima Karadžić koji će pričati o Žarku Lauševiću.

Milošević je rekao da će glumci motorima doći od centra Niša do niške Tvrđave.

@niskevesti.rs💥 Počinju Filmski susreti večeras 🏍 Po prvi put glumci će u Tvrđavu doći na motorima, a zašto neće napraviti krug oko grada objašnjava umetnički direktor festivala Andrija Milošević 😄♬ original sound – Niške Vesti

Predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković rekao je da je prošle godine na „Filmskim susretima“ bilo 120 glumaca, a očekuje se toliki broj i ove godine.

Janković je rekao da je filmska struka jedinstvena, da nema sukoba i razmirica među glumcima i da u Niš dolazi veliki broj glumaca.

Ranije je najavljeno da će publika od večeras do 30. avgusta moći da pogleda 12 filmova.

Festival će biti otvoren filmom „Za danas toliko“, u režiji Marka Đorđevića, a potom će biti prikazan film „Nedelja“ Nemanje Ćeranića.

Filmovi „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića i „Poslednji strelac“ Darka Nikolića na programu su u nedelju, 25. avgusta, a u ponedeljak, 26. avgusta srpsku premijeru imaće film „Megdan: između vode i vatre“ Todora Čapkanova, dok će nišku premijeru imati film „78 dana“ Emilija Gašića.

U utorak, 27. avgusta publika će na Letnjoj pozronici moći da pogleda filmove „Heroji Halijarda“ u režiji Radoša Bajića i „Sunce mamino“ Koste Đorđevića.

Za sredu 28. avgust planirane su projekcije filmova „Ruski konzul“ Miroslava Lekića i „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, dok će u četvrtak biti prikazani filmovi „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića i „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića.

Poslednje festivalske večeri, 30. avgusta, biće dodeljene nagrade i prikazani gostujući filmovi.

Prve festivalske večeri, po tradiciji, biće dodeljene nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS), koje dodeljuje nagradu „Pavle Vuisić“ saopštilo je da su ove godine laureati Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević.

Filmske su srete organizuju Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com