Kultura

Počinju Dani makedonske kulture u Nišu

Udrženje Makedonaca „Vardar“ i ove godine organizuje Dane makedonske kulture u Nišu od 10. do 22. septembra, a kao i do sada manifestaciju će uveličita viliki broj gostiju iz Makedonije.

Za ovogodišnje, jubilarne, pete, susrete Makedonaca u Nišu predviđen je bogat program, kaže Blage Petruševski, predsednik Udruženja.

Svečano otvaranje Dana makedonske kulture zakazano je za 19 sati u Galeriji NKC-a.

„Cilj ove manifestacije je predstavljanje stvaralaštva u oblasti kulture građana Makedonije koji žive i rade u Srbiji, ali i Makedoniji“, kaže Blage Petruševski. „Na ovaj način želimo da obogotimo i kultrna dešavanja, a tako i kulturni život u Nišu, a treći, i ne manje važan cilj, je zbližavanje srpskog i makedonskog naroda. Za ovu godinu pripremili smo četiri kulturna dešavanja“.

Manifestacija Dani makedonske kulture počinje 10.septembra svečanim otvaranjem u Galeriji NKC-a. Tada će biti svečano otvorena i izložba makedonskog slikara Danča Ordeva iz Skoplja, koji će i sam prisustvovati ovoj manifestaciji kao gost iz Makedonije. Na otvaranju će učestvovati i Omladinski hor „Gracija“ iz Niša.

U toku trajanja manifestacije biće prikazana i dva makedonska filma , 12. i 13. septembra u maloj Sali NKC-a. Projekcija filmova počinje u 19 sati.

„Biće prikazana dva filma, jedan starije i jedan novija proizvodnje, a posetioci će moći da vide film „Haj-Faj“ režisera Vladimira Blaževskog, kao i film „Mis Ston“Žike Mitrovića“, objašnjava Blage Petruševski.

Makedonsko pesničko veče održaće se 20.septembra od 18 sati u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“. Gosti večeri biće Božana Trajkovska i Darka Georgijevska iz Udruženja pisaca „Kumanovo“.

„Sa njima imamo odličnu saradnju i već su nas pozvali u uzvratnu posetu na njihovu manifestaciju „Kokinsko bdenje“. Kokine je selo između Kumanova i Krive Palanke u kome je otkrivena najstarija opservatorija napravljena od kamena i potiče još iz kamenog doba. Mi smo već bili tamo, ali sada smo opet pozvani i biće to još jedno novo iskustvo za naše članove“, kaže Petruševski.

Manifestacija Dani makedonske kulture u Nišu biće zatvorena 22.septembra pozorišnom predstavom „Šuti i rogati“ koja će se održati u Pozorištu lutaka u Nišu sa početkom u 19 sati. Predstavu igraju glumci iz Pozorišne sekcije Udruženja penzionera „Kumanovo“ iz Kumanova.

„U pitanju je komedija, a oni su i prošle godine bili naši gosti i svojom predstavom ostavili jak utisak na publiku. Nadamo se da će tako biti i ove godine“, kaže Blagoje Ilijevski iz Udruženja Makedonaca „Vardar“.

Oni sa žaljenjem dodaju da su pripremili i projekat u okviru klasične muzike za ovu manifestaciju, ali, na žalost, obe godine neće moći da ga realizuju jer nisu imali dovoljno sredstava za to, ali obećavju da će već iduće godine to biti svojevrsno iznenađenje za sve koji posećuju ovu manifestaciju.

Inače, Udruženje Makedonaca „Vardar“ se zahvaljuje svima koji su im ovog puta izašli u susret kako bi realizovali ovu tradicionalnu manifestaciju, a to su opština Palilula, NKC, Pozorište lutaka i svi ostali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com