Kultura

Počinju 55. Filmski susreti u Nišu

Sve je spremno za početak 55. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu. Potpuno izmenjen u odnosu na ranija izdanja, festival će umesto na Letnjoj pozornici, biti održan u salama bioskopa Cineplexx.

Počev od večeras od 20 sati, filmsku publiku očekuje šest dana uživanja u filmovima nastalih između dva festivala. U zvaničnom programu je deset naslova, među kojima je i nekoliko premijera.

Glumački festival u Nišu otvara film “Ime naroda” reditelja Darka Bajića, jedna od nekoliko premijera koje će niška publika imati priliku da pogleda. Kao drugi film prve festivalske večeri je drama “Sin”, Ines Tananović. Kompletan repertoar festivala možete pogledati ovde

Filmski susreti u Nišu će trajati do 15. oktobra, kada je planirana projekcija dokumentarnog filma o proslavljenom golmanu Draganu Panteliću “Broj 1” reditelja Vladimira Ristića u produkciji City marketing centra iz Niša, čiji filmovi poslednjih nekoliko godina zatvaraju Filmske susrete.

Filmovi će se prikazivati istovremeno u pet bioskopskih sala, a glavni program, svečano otvaranje, poklanjanje glumaca i dodela nagrada, predviđeno je da se obavlja samo u sali 1, odakle će se u ostale sale projektovati snimak svih dešavanja.

Foto: S.P.

Crvenim tepihom ispred bioskopa Cineplexx večeras će proći nešto manji broj glumaca nego ranije, a razlog tome je angažman glumaca na snimanju serija, čak 22, koje se u ovom trenutku rade širom Srbije.

Dodela tradicionalne nagrade “Pavle Vuisić” za doprinos umetnosti glume, Voji Brajoviću, koja je, po tradiciji, sastavni deo svečanog otvaranja festivala, ovaj put će izostati, a razlog je njegov angažman u matičnom pozorištu u Beogradu. Kako je ranije najavljeno, nagrada će proslavljenom glumcu biti uručena druge festivalske večeri.

Tradicionalni prijem dobrodošlice za glumce biće priređen od 18:30 u Gradskoj kući.

U uslovima epidemije organizatori su se odlučili za svedeniju formu festivala, te će ove godine izostati, inače, bogat prateći program, kao i razgovori sa glumcima posle projekcije filma.

Organizatori su apelovali na posetioce da poštuju sve epidemiološke mere.

Organizatori Filmskih susreta u Nišu su Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije, a pokrovitelji Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com