Kultura

Počinju 54. Filmski susreti

Svečanom predajom ključeva grada i tradicionalnim „Kolege glumci, Tvrđava je naša!” večeras će na Letnjoj pozornici otpočeti 54. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.

U bioskopu pod vedrim nebom, u narednih sedam dana, gledaćemo 12 filmskih ostvarenja, od čega čak četiri premijere, pozdraviti nekoliko desetina glumaca i među njima birati glumaca večeri.

Festival će otvoriti film reditelja Gorana Markovića “Delirijum tremens”, a iste večeri biće prikazan i film Koste Đorđevića “Reži”. Dan kasnije biće prikazani i filmovi “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog, “Koja je ovo država” Vinka Brešana, a u ponedeljak 26. posetioci Festivala videće još dva filma, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića i “Teret” Ognjena Glavonića. Filmovi “Taksi bluz” Miroslava Stamatova i “Psi umiru sami” Nikole Petrovića, biće prikazani četvrte večeri Festivala, odnosno 27. avgusta. “Ajvar” Ane Marije Rosi i “O životu i smrti” Predraga Velinovića, na programu su 28. dok će fimovi “Šavovi” Miroslava Terzića i “Pijavice” Dragana Marinkovića biti prikazani 29. avgusta.

Filmski susreti 2019, finalni plakat

U završnici festivala kao i prošle godine, posle dodele nagrada, publika će moći da pogleda dva dokumentarna filma “Kude je taj Niš” o niškom pevaču Žiki Čokaliji u produkciji City marketing centra iz Niša, kao i crnogorski dokumentarno-igrani film o reditelju i profesoru Baji Šaranoviću, “Poslednji Ju filmski romantik”. Iste večeri premijerno će biti prikazana prva epizoda druge sezone serije “Senke nad Balkanom”.

Iako ima svoje nagrade, niški festival ni glumci ni publika ne doživljavaju kao takmičenje, već kao druženje sa kolegama i ljubiteljima pokretnih slika, koji im svaki put iznova priređuju srdačnu dobrodošlicu. I tako već 54 godine.

Popularni niški Filmski susreti jedinstveni su po mnogo čemu, najpre kao najstariji filmski festival u Srbiji, a prvenstveno po tome što je to jedini festival u zemlji, ali i u širem regionu, posvećen samo glumi i što glumci ocenjuju, donose odluke i nagrađuju svoje kolege. Tako će i ove godine, devet glumaca poneti devet zvaničnih nagrada festivala.

Foto: NKC

Prve festivalske večeri glumici Gorici Popović biće uručeno priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, koje nosi ime slavnog Pavla Vuisića. To priznanje dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Ko su dobitnici ostalih zvaničnih nagrada saznaće se u finalu festivala, 30. avgusta.

ZVANIČNE NAGRADE

NAISA – Gran pri festivala, za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu

CARICA TEODORA – nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu

CAR KONSTANTIN – nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu

Povelja za najbolju žensku ulogu

Povelja za najbolju mušku ulogu

Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu

Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu

Nagrada za debitantsku ulogu

Ove godine je uvećan novčani iznosa nagrada, pa će dobitniku  Gran prija “Naisa”, pored statue pripasti i ček na 700.000 dinara, dobitnicima priznanjima “Car Konstantin” i “Carica Teodora” po 500.000 dinara, dok će dobitnici povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu biti nagrađeni sa po 300.000 dinara. Za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu i za najboljeg debitanta, predviđena je novčana nagrada od po 200.000 dinara.

Nagrade Carica Teodora i Car Konstantin dodeljuju se od 1969. godine. Gran pri Ćele kula dodeljuje se od 1997. pod imenom Naisa. Nagrada Pavle Vuisić dodeljuje se od 1994. umesto nagrade Slavica koja se dodeljivala od 1981. za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Foto: Niske vesti

Tradicija održavanja Filmskih susreta u Nišu započela je 26. avgusta 1966. godine. Ideju da se u Nišu osnuje “mala Pula” inicirao je Stanko Tasić tadašnji direktor niškog preduzeća “Slavica film”. Uz podršku Koste Carine iz “Avala filma” ideja je pretočena u Festival glumačkih ostvarenja jugoslovenskog igranog filma, čime su niški “Filmski susreti” pre 53 godine postali jedinstven festival u svetu koji vrednuje glumačka dostugnuća.

Prvi Festival trajao je od 26. avgusta do 3. septembra, a publika je mogla da vidi ukupno 13 filmova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com