Zdravlje

Počinje vakcinacija stanovništa protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Niš

Vakcinu protiv sezonskog gripa  “TorVaxFlu” koju proizvodi Institut za virusologiju, vakcine i srume “Torlak”, građani mogu od danas da prime u niškom Domu zdravlja, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Vakcina se može primiti:

1. Uz nalog izabranog lekara u intervencijama Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih u centralnom objketu Doma zdravlja Niš radnim danom i vikednom u vremenu od 7.30 i 19.30 sati , gradskim i seoskim zdravstvenim stanicama po ustaljenom rasporedu rada.

2. Bez naloga na vakcinalnom punktu u klubu centranog objekta Doma zdravlja Niš radnim danom i vikednom u vremenu od 7.30 do 19.30 sati.

TorFaxFlu vakcina može se primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta od 18 do 65 godina, za koje nije predviđena obavezna imunizacija.

Obavezna imunizacija vakcinom TorFaxFlu može se sprovesti kod lica uzrasta od 18 do 65 godina u posebnom riziku, kao i kod zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

U kategorije lica u posebnom riziku za čiju vakcinaciju se navedena vakcinam može primeniti spadaju:

-Trudnice,

– Osobe sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskuarnog sistema (isključujući hipertenziju) metaboličkim poremećajima ( uključujući šećernu bolest) gojaznost, bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, lica sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom uključujučiosobe sa HIV/AIDS, osobe sa izvršnim presađivanjem tkiva i organa i drugo,

-Lica smeštena i zaposlena u socijalno- zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama, navode u saopšetnju iz Doma zdravlja Niš.

Vakcina protiv gripa može se davati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Najefikasnija mera prevencije protiv gripa je upravo vakcinacija, poručuju iz ove zdravstvne ustanove.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com