Društvo

Počinje rekonstrukcija parka kod suda: Nove staze, klupe, puno zelenila

Postavljanjem ograde oko delova parka kod SUD-a, orezivanjem i uklanjanjem stabala koje je bolesno, počinje rekonstrukacija ovog parka koji će, kada sve bude završeno, biti uređen po svetskim standardima, lepši i raskošniji.

Prema rečima Mihajla Miljkovića, direktora JKP „Zelenilo“ i Nemanje Miloševića iz kabineta gradonačelnice Niša, u planu je povećanje zelene površine, veći broj sadnica, novi mobiljar, rustični kandelabri i uređenje pešačkih staza.

„Prilikom rekonstrukcije parka uklonićemo nekoliko stabala, a umesto njih biće zasađeno novih 24. Biće to najsavremenije dekorativne sadnice po uzoru na svetske parkove. U parku će svoje mesto pronaći dekorativne trešnje i šljive, pet do sedam lagerstroemija, indijskih jorgovana, koji su jako efektni.Napravićemo zelenu barijeru prema podzemnim kontejnerima, biće tu 20 do 30 zasada dekorativnog šiblja upotpunjenog sa sezonskim rasadom. Povećaćemo zelenu površinu, broj biljaka i proj sezonskog rasada tako da ćemo dobiti jedan savremeniji park“, kaže Mihajlo Miljković, direktor JKP „Zelenilo“ .

Foto: V.P.

Postojeća površina parka od 2100 kvadratnih metara od čega je 3 četvrtine pod zelenilom ili oko 1500 kvadrata, biti povećana za dodatnih 50 kvadrata nove zelene površine.

“Povećanje zelene površine dobićemo rekonstrukcijom staza za pešake i uklanjanjem ploča koja su postavljene kod česme. Taj prostor će biti dodatno ozelenjen.Ono što je jako bitno to je da ćemo nastaviti sa navodnjavanjem glavnih parkova tako da ćemo imati irigacioni sistem za polivanje na celoj površini parka što će dodatno doprineti lepšem izgledu parka jer će trava tokom cele godine biti zelena“, objašnjava Miljković.

Sam park dobiće i novi, elipsasti oblik.

„Promenićemo i staze, a beton će biti zamenjen sa tri različite vrste behaton pločica čija će boja da prati boju fasade Narodnog pozorišta i SUD-a. Pratićemo i potebe pešaka i tamo gde su se u ranijem periodu pojavile divlje putanje preko zelenih površina , sada će biti uređene staze. Oni će viditi od Dečije biblioteke do centra parka i od pešačkog prelaza kod Narodnog pozorišta ka, takođe, centralnog dela parka“, dodaje Nemanja Milošević.

U parku će biti zamenjen i mobilijar, a Grad Niš je jedan od pet evropskih gradova koji ima Katalog urbane opreme koji je usvojen pre nekoliko godina i koji ima zadatak da napravi vizuelni identitet pojedinih delova grada. Biće postavljene i posebne klupe kao i posebne djubrijere.

„Menja se i osvetljenje u parku i u saradnji sa gradskim urbanistom postavićemo osvetljenje koje će biti iznenađenje za mnoge“, kaže Milošević.

U rekonstrukciju parka uključeno je nekoliko preduzeća, JKP „Zelenilo“, potom JKP „Parking servis“ kao i Direkcija za izgradnju grada koja ima svoje podizvođače.

Park kod SUD-a izgrađen je 1974. godine i nakon toga nije urađena ni jedna rekonstrukcija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

11 Komentara

  1. Поред битнијих ствари за народ, корисно је за прање пара. Сваке две године ремонт парка а нови може да чека нову годину. Тако раде ОДГОВОРНИ на власти. Чишћење ваздуха на најсмрдљивијој раскрсници.

    1. PGOSPODINE MILJKOVICU SHVATITE VEC JEDNOM DA U NISU NE BOLUJU SVI OD AMNEZIJE!!! PREMA TOME NIJE TACNO DA PARK NIJE REKONSTRUISAN OD 1974.GOD.U ISTO VREME DA PITAM NEMANJU I GRADONACELNICU KADA CE BITI ZAVRSEN PARK U STUDENICKOJ U ER JEDAN NASELJU PANTELEJ

  2. PGOSPODINE MILJKOVICU SHVATITE VEC JEDNOM DA U NISU NE BOLUJU SVI OD AMNEZIJE!!! PREMA TOME NIJE TACNO DA PARK NIJE REKONSTRUISAN OD 1974.GOD.U ISTO VREME DA PITAM NEMANJU I GRADONACELNICU KADA CE BITI ZAVRSEN PARK U STUDENICKOJ U ER JEDAN NASELJU PANTELEJ

  3. “Uredjivanje”- izgovor za secu starog i zrelog drveca jerbo se nekom ne svidja. Dok nova stabalca porastu adekvatno- pola sadasnjeg Nisa bice na Novom Groblju. Dodjosima sa strane smeta sve sto ima veze sa prirodom- jer ih podseca na korene od kojih su pobegli u grad. Ocigledno su mislili da u gradovima sve treba da bude zaliveno betonom i da ne smeju da vide ptice, macke, pse, cvece, drvece… Mozda ako krenemo sa lejama praziluka po parkovima- osecace se komotnije u novoj sredini.
    Sramota za nestrucnost, nesposobnost i bahatost! Svuda po normalnom svetu staro drvece se cuva i neguje- a ne sece. Mi se i dalje trudimo da izmislimo tocak i unistavamo sve oko sebe.

  4. Možda je nepismenost i taktika da nas toliko iznervira tekst, da i ne pročitamo da se ponovo seče drveće?
    “Moderne sadnice” su vrlo apstraktan pojam, ostavite nam bre, aman, bar i trunku hladovine. U ovom jadu, bedi i totalnoj kulturnoj gladi, “moda” zelenila apsolutno nikome nije prioritet.

  5. Divno, ozelenjivanje grada nikada dosta. Radujem se svakoj novoj klupi, biljci, drvetu….
    Odstranjivanje osušenih i bolesnih grana drveća doprinosi da se park proširi, da se drveće oporavi i samim tim ljudi su bezbedni pri boravku u samom parku.
    Bravo Niš!!!!

  6. Pravo čišćenje parka bi bilo kada bi se iz njega uklonila ” GROBNICA HEROJA” I da ti ” heroji” budu sahranjeni na grobljima , A NE U PARKU KAO KUĆNI LJUBIMCI .

    1. Bas tako …
      A inace park je rekonstruisan 1976g i postoji plocica sa imenom izvodjaca radova.

  7. Da li bi niške vesti htele da objave vest o tome da se i u Doljevcu orežu lipe koje ih ima preko 30? To niko ne održava godinama. Mogu da uslikam par slika i da vam ih pošaljem.

  8. Питајте грдноначелницу када ће куће или зграде да се зидају на површини код ,,Делта планета” где је помпезно билбордом најављиван нови парк са фонтаном.
    П. С. Ах да, рекла неком потоњом приликом у смислу, да то ускоро не значи и скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com