Društvo

Počinje probni popis stanovništva i trajaće do kraja aprila

Od danas do 30.aprila biće organizovan  Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim će biti obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i stanova, odnosno oko 50.000 stanovnika, kaže Vukica Stojanović, načelnica Područnog Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Nišu. Probni popis stanovništva organizuje Republički zavod za statistiku.

Probni popis biće sproveden u 51 opštini, odnosno Gradu, 92 naseljena mesta i 260 popisnih krugova, na nivou Republike Srbije. Kada se radi o teritoriji koju prati Republički zavod za statistiku- Podrično Odeljenje Niš, probnim popisom će biti obuhvaćene četiri opštine, Aleksinac, Pirot, Pantelej i Crveni Krst, a u okviru njih sedam naseljenih mesta i 18 popisnih krugova. Osnovni cilj probnog popisa jeste da se provere pravovremeno, odnosno testiraju sva metodološka, organizaciona i informatička rešenja i instrumenti koji su pripremljeni za glavni, veliki popis 2021,godine.

„Na probnom popisu koristiće se dve metode prikupljanja podataka – samopopisivanje putem interneta koje će biti organizovano u izabranim popisnim krugovima na teritoriji Beograda, Novog Sada i Niša, i terensko, kalsično prikupljanje podataka. Za stanovnike Beograda, Niša i Novog Sada koji se ne budu popisali putem interneta biće organizovano klasično popisivanje od strane popisivača od 8. do 30. aprila 2019.godine“, kaže Vukica  Stojanović.

Za terensko prikupljanje podataka biće angažovano 85 popisivača, a njihov rad će kontrolisati 25 instruktora. Kada je reč o teritoriji koju pokriva Područno Odeljenje Niš biće angažovano sedam popisivača i dva instruktora.

Prema njenim rečima  jedno od novih pitanja u Probnom popisu biće pitanje o periodu boravka u inostranstvu, odnosno o godini odlaska i povratka iz inostranstva, s tim što se ovo pitanje postavlja samo osobama koje su se vratile iz inostranstva i koje su najmanje godinu dana u kontinuitetu živele van zemlje.

„Pored toga, svim osobama koje su se selile, odnosno menjale mesto stalnog stanovanja biće postavljeno pitanje o glavnom razlogu preseljenja. Ostala pitanja u Probnom popisu ne razlikuju se znatno od pitanja koja su postavljana u prethodnom popisu“, kaže Vukica Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com