Obrazovanje

POČINJE POLAGANJE MALE MATURE : Preko 2.500 niških osmaka danas polaže test iz srpskog jezika

U niškim osnovnim školama danas počinje polaganje male mature testom iz srpskog jezika. Mali maturanti će zadatke rešavati od 9 do 11 sati. Već sutra će se vratiti u škole i u istom vremenskom intervalu polagaće test iz matematike, da bi 19. juna od 9 do 11 sati rešavali kombinovani test koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. U niškim osnovnim školama završni ispit polagaće oko 2.500 svršenih osnovaca. U Nišavskom okrugu ovaj broj je oko 3.600 đaka.

Prema rečima Dragana Geja, načelnika Školske uprave u Nišu, ova školska godina je po mnogo čemu bila specifična u odnosu na perthodne, počev od onlajn nastave do izmena koje prate polaganje završnog ispita.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Niš

„Ove godine mala matura odvija se u neobičnim okolnostima zbog pandemije, a Ministarstvo prosvete donelo je preporuke po kojima u učionici ne sme biti više od devetoro dece, sa kojima će biti dva dežurna nastavnika. Deci je preporučeno da nose maske, dok je za nastavnike to obaveza“, kažu u Školskoj upravi gde su direktori škola preuzeli testove. Direktori u sredu ujutro u periodu između 5 i 7 sati preuzimaju testove na određenom punktu, nose ih u školu i u prisustvu komisije otvaraju i dele đacima.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu, učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testovima iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu. Nadležni su najavili da će 23. juna do 8 sati biti objavljeni rezultati, a da nakon toga sledi rok za žalbe.

Direktori škola kažu da je u školama sve spremno za polaganje završnog ispita.

Dušica Tričković; Foto: Privatna arhiva

„U školama će biti ispoštovane sve mere fizičke distance i zaštite učenika i nastavnika“, kaže Dušuca Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“. „Završni ispit se ne organizuje u fiskulturnoj sali već u učionicama u kojima može  da bude najviše devet učenika. Oni će sedeti na obeleženim mestima u svakom drugom redu kako bismo ispoštovali distancu. Dežuraće po dva nastavnika koji će kao i učenici nositi maske“, objašnjava  Dušica Tričković.

Druga novina za koju su se pripremali u školama je popunjavanje prve strane na testovima.

„Učenici do sada nisu popunjavali tu stranu. Sada se  popunjava i lepi se identifikacioni broj, a test je i kodiran“, objašnjava Tričković.

Ona dodaje da se nakon ispita testovi pakuju po posebnoj proceduri u posebnim kesama, vraćaju se Školskoj upravi i odatle se prosleđuju dalje.

„Više se pregled i dešifriranje ne radi u matičnim školama“, dodaje Tričković.

Novina je i što na ispitima dežuraju profesori iz škole, a supervizori su iz drugih škola.

Grad Niš je dezinfikovao sve osnovne škole, a posle svakog završenog testa učionice će ponovo biti dezinfikovane i pripremljene za današnje testiranje.

Prosvetne vlasti apeluju na roditelje, ako primete bilo kakve simptome kod dece, da ih ne šalju u školu i da sačekaju avgustovski rok, jer ima dovoljno mesta da se upišu svi učenici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Neka im je sa srecom. Nadam se da ce im sve proci kako treba i da nece biti virusa. Trebali su svi da imaju maske, a u prostorijama gde polazu da im nabave fotokataliticki preciscivac vazduha, da zastite decu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com