Kultura

Počinje Nišville 2020 – septembarsko izdanje

U četvrtak,17. septembara, počinje septembarsko izdanje Nišville jazz festivala 2020, a besplatne programe će tokom naredna četiri dana, moći da prati ograničen broj posetilaca, saopšteno je danas u Gradskoj kući na zajedničkoj press konferenciji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i direktora Nišvilla Ivana Blagojevića.

Sutra će, takođe u Gradskoj kući u Nišu biti uručena Nišville nagrada za životno delo proslavljenom džez pijanisti, kompozitoru, aranžeru, pedagogu, džez promoteru, istoričaru džeza i esejisti Milošu – Miši Krstiću.

‘’Grad Niš je napravio dogovor sa organizatorom Nišvilla i shodno epidemiološkoj situaciji i porukom naših epidemiologa i Krizbog štaba sve manifestacije  su odložene do daljnjeg pa i Nišvill i tu nije bilo nikakvih nesuglasica. Potpuno smo svesni da nas čeka jedna teška jesen i sve smo odložili za neko bolje vreme. Ivan Blagojević je imao makismalno razumevanje i sve ono što je dogovoreno prebacijumo za iduću godinu, a u budžetu se po tom pitanju ništa se neće menjati’’- kazala je Sotirovski.

Ona je dodala da je njoj kao gradonačelnici žao što Nišvill neće da se održi kao svih prethodnih godina.

‘’Meni je žao što ljutelji džeza neće ove godine živati u onome što je bilo pripremljeno, ali očekujemo da Nišvill iduće godine bude još bolji od svih do sada. Znam i da grad u vreme Nišvilla živi u jednom posebnom ritmu, ali nas je korona u tome pomalo usporila’’- kazala je Sotirovski.

Posle Nišville 2020 onlajn izdanja koje od 13. do 16. avgusta održano na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, bez prisustva publike, uz direktan onlajn prenos putem Nišville internet televizije, septembarsko izdanje će u skladu sa gradskim merama zaštite od virusa Covid-19 biti realizovano za publiku, ali u ograničenom broju.

‘’Muzički programi će biti izvedeni na dve bine, Welcome stage kod Česme kraljice Natalije ispred Mosta kod Tvrđave i Youth stage, ispred Nišville jazz muzeja u Tvrđavi. Takođe kod česme će u večernjim satima biti realizovan Program „Nišville Movie summit“, dok će u pauzama između filmova pijanisti svirati uz neme filmove u sklopu „Nišville Kristina stage-a“. Poseta „Nišville jazz muzeju“ koji predstavlja novu postavku – tokom ova četiri dana biće besplatna’’, najavio je Ivan Blagojević.

Među 26 filmova koji će biti prikazani u sklopu Nišville Movie Summita su i filmovi koji su tokom onlajn izdanja od strane žirija  proglašeni za najbolje.

Nagrada njaboljem izvođaču muzike  pripala je  Cesareu Mangiocavallu ujedno i reditelju italijanskog filma “Siegfriedsdorf Dixiland Band”.

Najbolji dokumentarni film je  “Virgit Zamani” reditelja Orhana Tekeoglua,  najbolji igrani film je “Siegfriedsdorf Dixiland Band”, autora Cesarea Mangiocavalla, dok je najbolji eksperimentalni film  francusko-brazilski “Satan Satie ou memeires dun amnesique” Juruna Mallona i Lucasa Parentea.

Ivan Blagojević je gradonačelnici Dragani Sotirovski uručio ovim povodom prvi vinil koji je izdat sa festivala.

Programi na Youth stage-u kod Nišville Jazz Muzeja koji svakog dana počinju u 19:00, a završavaju se do 23:00, nastupiće:

Četvrtak 17. Septembar

Nisville youth Arkestra

Milan Petković Quartet

Glib

Petak 18. Septembar

Nisville Jazz for Kids / El Mejor

4G’s

LAB Organ Trio

Subota 19. Septembar

Dečji hor “Čarobna nota”

JAIN Project  (Jazz and Interculturalism) Međunarodni omladinski jazz projekat (Albanija, Italija i Srbija) finansiran od strane EACEA programa „Creative Europe“

Nedelja 20. Septembar

Johny Quartet

South Rail Messengers

Artan Lili

Programi na Welcome stage-u (od 17:00 do 19:00)  predstaviće sledeće grupe:

Četvrtak 17. Septembar

17:00 Godina Konja

18:00 Oposite Way

Petak 18. Septembar

17:00 Hot Spot

18:00 Paradox

Subota 19. Septembar

17:00 Rusty Strings

18:00 Tomycoustic

Nedelja 20. Septembar

17:00 TUNE

18:00 Mokri Jazz

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close