Kultura

Počinje muzički deo “Nišvila”. Čuveni sastav “Džipsi kings” pesmom najavio večerašnji nastup (VIDEO)

Muzički deo džez festivala “Nišvil” počinje večeras i trajaće do 15. avgusta. Festival će otvoriti orkestar “Impresija” iz Niša, a zatvoriti “Kofi šop”. U glavnom programu 27. “Nišvila” nastupiće i čuveni francuski sastav “Džipsi kings”, koji je pred večerašnji nastup i zasvirao za novinare.

Oni su 2018. svirali na zatvaranju Nišvila kada su održali koncert za pamćenje pred tada rekordnim brojem posetilaca.

Na žalost, ovoga puta u Niš zbog zdravstvenih razloga nije došao vođa sastava Pako Baliardo, inače dobitnik najveće festivalske nagrade Gran Pri – statuete Šabana Bajramovića.

“Neki članovi benda su već učestvovali na Nišvilu, neki su prvi put u Nišu”, rekli su novinarima.

Na pitanje koje će pesme svirati večeras kazali su: “Znamo koje pesme publika voli, i te pesme će čuti večeras, a sviraćemo i neke nove”.

Na programu će biti i Deril Džons i Stone raiders,  Stenli Džordan, “Leb i sol”, kao i Goran Bregović koji će nastupiti sa Nišvil big bendom 14. avgusta, kada će mu biti i uručena nagrada “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim pravcima.

Foto: V.M.

Takođe će nastupiti i omladinska filharmonija “Naisus” sa Tango džez kvartetom iz Argentine, zatim “Kanda, Kodža i Nebojša”, orkestar “Impresija”

“Ovim festivalom, branimo umetnost i kulturu jer će uprkos svemu, nastupiti 850 izvođača u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa na 15 stejdževa”, rekao je direktor festivala Ivan Blagojević.

On je podsetio da će se posetiocima na ulazu tražiti potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovidu. Za one koji nemaju potvrdu, imaće mogućnost da na nekom od punktova urade brzi test koji će koštati 300 dinara.

Foto: www.ni.rs

Nagrada za životno delo Nišvil džez festivala uručena je Jovi Radovanoviću.

“Nagrada je potvrda da ste dobro radili i da ste bili na dobrom putu. Nagrada je i obaveza. Siguran sam da smo bili na dobrom putu. Moja obaveza i obaveza mojih prijatelja je da što duže uživamo u nagradi”, rekao je Jova Radovanović zahvalivši na visokom priznanju.

Da podsetimo, ovogodišnji festival započeo je predstavom “Naša odiseja” Zid teatra iz Amsterdama, a u okviru Nišvil džez teatre do 9. avgusta svako veče su se prikazivale po dve predstave. Žiri Nišville jazz teatarskog festivala za najbolju predstavu u celini proglasio je komad Lutke hleb, Mediteranske glumačke akademije Leće iz Italije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com