Kultura

Počinje mesec FRANKOFONIJE, Nišlija Miloš Unić dvostruki pobednik takmičenja (VIDEO)

Miloš Unić ove godine neće učestvovati u takmičenju za frankofonu pesmu, ali je za sada jedini u istoriji ovog takmičenja koji je dva puta osvojio prvo mesto. 2014. godine je za nagradu dobio ajpod, a 2016. put u Francusku. Takmičenje za  pevača – amatera koji najbolje otpeva pesmu na francuskom jeziku održava se 14. put, a počinje u subotu 4. marta u 13 sati u sali Simfonijskog orkestra.

 

“Prve, 2014. godine, kada sam učestvovao nagrada nije bila put u Francusku i zato sam odlučio da učetvujem još jednom. Naravno, to je bio samo jedan od motiva, bilo mi je potrebno da probam još jednom”, kaže kroz smeh Miloš Unić.

Te, prve godine, dobio je ajpod, i bio je jedini pobednik u prethodnih 11 godina koliko se takmičenje održavalo u našoj zemlji, koji nije putovao u Francusku. Pobedio je tada pesmom “You raise me up”, naravno na francuckom.

Napravio je pauzu od jedne godine i pojavio se na takmičenju prošle 2016. godine, kada je otpevao pesmu “Hello” od Adel. Tada jeste nagrada bila put u Francusku, i to na muzički Festival koji se održavao u gradu Belforu.

“To je bilo divno iskustvo, slušao sam ZZ Top, bio gost Festivala pet dana. Prelep grad sa autentičnom istorijom. Povrh svega išao sam potpuno sam, pa su promene aviona i tri voza za mene bili baš uzbudljivi. Osvežio sam i svoj francuski jezik”, priseća se Unić.

“Ove godine ću samo gledati takmičenje za frankofonu pesmu, a moguće je da u finalu nastupim kao gost,” najavio je Miloš.

Inače, od početka organizovanja takmičenja za frankofonu pesmu, 2004. godine, učestvovalo je  više od hiljadu mladih koji uče francuski jezik i imaju od 13 do 28 godina.

Takmičenja se organizuju u Kladovu i Nišu, 4. marta, u Novom Sadu 5. marta, a u Beogradu 12. Nakon  kvalifikacija žiri određuje finaliste koji će u nedelju 26. marta u niškom Narodnom pozorištu od 14 sati odmeriti snage, a tada će se znati i pobednik za 2017. godinu. Organizator ovog takmičenja je Francuski institut Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com