Virus KoronaZdravlje

Počinje masovno testiranje i ispitivanje nivoa kolektivnog imuniteta

Širom Srbije, kako je najavljivano, od danas bi trebalo da krenu masovna testiranja kako bi se utvrdio nivo kolektivnog imuniteta. Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kazao je da će fokus biti na reprezentativnom uzorku, koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove.

Кako je ranije najavljeno, studija se radi na oko 7.000 domaćinstava, odnosno oko 17.000 građana.

Prema rečima dr Stevanovića, lokalne epidemiološke službe će sprovesti i lokalna testiranja tamo gde je bio veći broj zaraženih.

On je istakao da je cilj je da se proveri i utvrdi koliki nam je nivo kolektivnog imuniteta u ovom trenutku da bi mere za budućnost mogle na vreme da se planiraju.

Pošto je u pitanju veliki broj uzoraka koji treba da se obradi to ne može da se završi za nekoliko dana, kazao je Stefanović na konferenciji za novinare.

“Кolege iz Кine su nešto slično tome u Vuhanu počele pre dvadesetak dana i studija i dalje traje. Vuhan je nešto veći nego kompletna naša populacija, tako da možete prema tome projektovati vreme koje je potrebno”, rekao je Stevanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com