Region

Počinje “Kulturno leto” u Svrljigu

Svrljiško kulturno leto ove godine počinje manifestacijom ,,Dani gljiva, šumskih plodova i lekovitog bilja”. Ova manifestacija počinje 1. juna u gradskom parku u Svrljigu, najavljuje početak letnjih manifestacija Milena Ristić ispred Centra za turizam i sport u Svrljigu. Istog dana počinju i “Dani cara Konstantina i carice Jelene” koji će trajati do 3. juna kada će se i zvanično obeležiti gradska slava Svrljiga. Prema rečima Milije Miletića, narodnog poslanika, bogato kulturno leto koje se priprema samo je još jedna šansa, pored Stare planine, da ovaj grad na jugu Srbije poseti što veći broj turista i uživa u programu koji je za njih pripremljen, a dao je srpske tradicije i običaja.

“Kulturno leto započinjemo manifestacijom “Dani gljiva, šumskih plodova i lekvitog bilja” koja je privukla veliku pažnju  i prijavilo se dosta učesnika, a mi verujemo da će biti i dosta posetioca”, kaže Miletić. “Sve počinje branjem gljiva koje moraju da  budu sveže jer će se od njih pripremati kvalitetni prouzvodi koje promovišemo. Manifestacija se zasniva na kulinarstvu, ali je jedan od zadataka ove manifesticije i da zaštitimo prirodu koja nam je dala sve i koju mi moramo da zaštitimo”, kaže Miletić i dodaje da će ovog leta na ovoj manifestaciji imati i goste iz Grčke.

Privedene su kraju i opsežne pripreme za obeležavanje gradske slave u Svrljigu “Dani cara Konstantina i carice Jelene”.

“Za ponos je to da na u regionu kome pripada i Svrljig imamo čak tri pravoslavna hrama koji nose ime cara Konstantina i carice Jelene. Jedna od njih je u Nišu, a dva su u Svrljigu”, dodaje Miletić. “Obeležavanjem slave mi istovremeno štitimo i čuvamo našu veru, a poslednjih godina veliki broj mladih se vraća crkvi što svakako treba poštovati”.

U nastavku Kulturnog leta u Svrljigu održaće se i Vidovdanski turnir u malom fudbalu, ali će  biti obeleženo i 50 godina otkako je Milutin Veljković ušao u Ginisevu knjigu rekorda tako što je u pećini Samar proveo 464 dana.

“Na ovaj način promovišemo Svrljig, ali i ceo ovaj kraj i nadamo se da će broj turista koji će nas ovog leta posetiti biti veći od prošlogodišnjeg. Mnogi već znaju za naše manifestacije koje organizujemo tokom leta i redovno dolaze i zbog toga smo jako ponosni. Osim toga, želimo da obezbedimo i dodatna sredstva za sve  koji žele da se bave turizmom. Mnogi su se okrenuli turizmu, povećavaju se smeštajni kapaciteti jer su ljudi shvatili da od turizma može da se živi. Tu je i Stara planina. Opština je pomogla da se uradi put do ove prirodne lepotice i tako turistima i posetiocima omogućimo da što kraćim putem stignu do Stare planine”.

Milana Ristić koja je po struci turizmolog dodaje da ovo nije kraj spiska manifestacija koje će biti održane u toku leta.

“Kupališnu sezonu otvaramo 15. juna, a od 21.do 23. juna je Foto kolonija u organizaciji Udruženja “Tera inkognita”, mnogobrojni festivali folklore, potom Belmužijada i Janijada, ali  je u pripremi i Likovna kolonija koja se održava od 1. do 6. jula i koja je 16. po redu”, kaže Milena Ristić.

Ona dodaje da sve ove manifestacije doprinose razvoju turizma i promociji tradicionalnih vrednosti ovog kraja, a imaju za cilj i da se gosti upoznaju sa gostoprimstvom Svrljižana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com