Kultura

Počinje Književna kolonija Sićevo

Književna kolonija u Sićevu ove godine će od 17. do 22. septembra okupiti 12 književnika iz Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Nagrada za celokupno literarno delo pisca „Ramonda Serbika“ ove godine je pripala književniku Vladanu Matijeviću. Žiri za dodelu nagrade činili su Zvonko Karanović, književnik iz Beograda i dobitnik nagrade „Ramonda Serbika“ za 2018. godinu, odnosno Velibor Petković i Radosav Stojanović, književnici iz Niša.

Po dvadeset i deveti put Međunarodna književna kolonija Sićevo 2019. otvara svoju knjigu u utorak, sa početkom u 19 sati u zgradi Umetničke kolonije u Sićevu.

Međunarodna književna kolonija Sićevo osnovana je 1991. godine kao originalna i stvaralački podsticajna manifestacija posvećena umetnosti pisane reči. Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, pisac i književni prevodilac iz Niša.

Kolonija se održava svake godine polovinom septembra u prostoru Umetničke kolonije i živopisnim predelima sela Sićeva, nedaleko od Niša. Književna kolonija ima internacionalni karakter i okuplja pisce, književne kritičare i prevodioce, kao i izdavače i druge učesnike književnog života u zemlji i inostranstvu.

Kroz Književnu koloniju Sićevo tokom ovih tridesetak godina prošla su mnoga značajna imena srpske i svetske književnosti.

„Sasvim je nebitno da li će autori ovde i stvarati ili će samo akumulirati impresije i ‘notirati ideje’, jer inspiracija, to ‘ugljevlje koje se gasi’, uostalom zavisi od individualnih predispozicija i navika samih stvaralaca. Mnogo je važnije da ambijent i atmosfera u Koloniji obezbede učesnicima da dosegnu naizgled neostvarljivu i, samo na prvi pogled, disharmoničnu težnju da se istovremeno udalje iz bila društvenog života i još intenzivnije približe njemu”, reči su  Mihajla Ignjatovića.

Osnivač i pokrovitelj ove manifestacije je Grad Niš, a organizator Niški kulturni centar. Ovogodišnja Književna kolonija se održava u saradnji s Društvom književnika i književnih prevodilaca Niša, Narodnim muzejom Niš, Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“ i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Prijatelji književne kolonije su Vinski podrum „Malča“ i Opština Bela Palanka.

Autobus za posetioce polazi ispred Doma Vojske u 18 sati , a za zainteresovane goste otvorena je do nedelje 22. septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com