Društvo

Počinje izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda

Niš će do kraja godine krenuti u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, a ova izgradnja finansiraće se iz IPA fondova, uz učešće Republike Srbije, rekao je direktor KLERP Dušan Radivojević. Vrednost projekat je 85 miliona evra, a sproveden je i međunarodni tender za izvođača radova i za nadzor.

Projekat ima dva dela, jedan je gradnja samog postrojenja za preradu otpadnih voda za potrebe 286.000 stanovnika, a drugi deo podrazumeva izgradnju preko 60 kilometara kolektorske mreže i punktnih stanica

“Inicijalna vrednost projekta bila je 60 miliona evra, ali je povećana na 85 miliona evra, zbog poremećaja na tržištu i svega što se dešavalo u Evropi i svetu. Jedan izvođač će raditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, radi se o ogromnoj fabrici buduće vode, kave nema u Srbiji, dok će drugi raditi izgranju celokupne kolektorske mreže”, istakao je Radivojević.

Grad Niš nema finansijska izdvajanja za ovaj projekat, ali je uradio potpuno tehničku dokumentaciju i pribavio sve gradjevinske dozvole.

„Od švedske Medjunarodne razvoje agencije dobijeno je 1,2 miliona evra za izradu tehničke dokumentacije”, izjavio je Radivojević.

Radivojević je rekao da je rok za izgradnju samog postrojenja četiri godine, a za izgradnju prateće kolektorske mreže tri godine.

Da podsetimo, postrojenje za preradu otpadnih voda treba da spreči da se godišnje u Nišavu iz Niša ispusti 30 miliona tona otpadnih voda, a fabrika će se graditi na 13 hektara zemljišta u starom koritu reke Nišave, nizvodno od Popovca..

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com