Društvo

Počinje Gospojinski post, najkraći i najstrožiji

Sutra počinje Veliki Gospojinski post i traje naredne dve nedelje. Ovaj post je najkraći, ali i najstroži od svih.

Gospojinski post najkraći je od četiri velika posta i traje od 14. do 27. avgusta, kada se i proslavlja ova velikomučenica. Velika Gospojina poznata je kao praznik majki i dece  i žene bi tada trebalo obavezno da se pričeste.

Ovaj post posti se na vodi i ulju, osim praznika Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post je, inače, strožiji i od Božićnog i od Apostolskog, pa ga pravoslavni hrišćani poste kao i Veliki Vaskršnji post.

Crkva je ovaj post ustanovila kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od Nje. Prvi put se spominje u spisima Teodora Studita (826), a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166. godine, u vreme Patrijarha Luke Hrisoverga i cara Manojla I Komnina. Prema narodnom verovanju, svi običaji vezuju se za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božja biljka. Zato se, prema običaju, tog dana u jelo stavlja malo ove biljke kako bi nas Presveta Bogorodica zaštitila od zla. Ovaj period je najbolji za najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava. Zbog toga mnogi bolesni ljudi odlaze na izvore za koje se smatra da imaju lekovito dejstvo, da tamo potraže spas za svoje zdravlje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com