Društvo

Počinje Božićni post

Za vernike Srpske pravoslavne crkve, 28. novembra počinje Božićni post, koji traje narednih 40 dana. U toku posta trebalo bi se uzdržavati od masne hrane, loših misli i dela, a posvetiti se smirenju i molitvi.

Danas, 27. novembra, na praznik Svetog apostola Filipa, obeležavaju se Božićne poklade. Za vernike koji poste sredu i petak i danas je posan dan.

Cilj posta je da se očisti duša i telo, a u Božićnom postu se pripremamo za dolazak jednog od najvećih hiršćanskih praznika – rođenje Hristovo.

Božićni post se, prema načinu ishrane, smatra blažim od Velikog Časnog posta. Ne jedu namirnice životinjskog porekla, ali su dozvoljeni ulje i vino svim danima osim srede i petka, kada je strogi post, samo na vodi.Riba semože jesti svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice i Nikoljdan, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Hrišćani veruju da je sam Hristos prvo postio, pa su svi kasniji mučenici i svetitelji živeli po ovim pravilima. Zbog toga Crkva i danas veruje da su post i molitva moćno oružje u borbi protiv nečastivih sila, a za spasenje ljudskih duša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com