Društvo

Počinje borba za preostalih 450 budžetskih mesta

Posle prvog upisnog roka na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu za septembarski upisni rok ostalo je oko 450 mesta za budžetske i oko 1260 mesta za samofinansirajuće studente.

Tu ima 76 mesta za studente koji se upisuju na osnovu afirmativnih mera, a to su studenti sa invaliditetom, deca koja su završila srednje škole u inostranstvu i deca romske nacionalnosti.

Prema rečima profesora dr Vlastimira Nikolića, prorektora za nastavu Univerziteta u Nišu, septembarski upisni rok počinje 2. septembra prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnih ispita. Prijavljivanje traje tri dana, do 4.septembra, a prijemne ispite kandidati će polagati od 6. do 9. septembra po rasporedu koji budu objavili fakulteti. Septembarski rok se završava najkasnije do 19. septembra.

dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu

„Slobodnih mesta na budžetu ima na Prirodno-matematičkom fakultetu skoro na svim grupama, osim na studijskom programu za računarske nauke gde su sva mesta popunjena“, kaže prorekror profesor dr Vlastimir Nikolić. „Kandidati će moći da konkurišu za budžetska mesta na Fakultetu zaštite na radu, na Pedagoškom fakultetu u Vranju, na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Na Mašinskom fakultetu ima mesta za budžetske studente na studijskom programu mašinsko inženjerstvo dok na studijskom programu inženjerski menadžment ima samo još mali broj mesta za samofinansirajuće studente“.

Srednjoškolci koji žele da upišu Elektronski fakultet moći će to da učine samo kao samofinansirajući studenti, a mesta ima samo za još tridesetak kandidata.

Na Ekonomskom fakultetu ima oko 300 mesta za samofinansirajuće studente, a nešto manji broj samofinansirajućih studenata moći će da upiše i Pravni fakultet.

„Na Medicinskom fakultetu popunjena su sva mesta na integrisanim studijama medicine, ali ima još po nekoliko mesta na integrisanim studijama stomatologije i farmacije kako za budžetske tako i za samofinansirajuće studente“, dodaje Nikolić.

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu koji ove godine upisuje drugu generaciju studenata moći će u septembru da upiše još 52 studenta.

„Što se tiče Poljoprivrednog fakulteta za 105 mesta, 75 na budžetu i 30 samofinansirajućih na sva tri studijska programa prijavilo se 53 studenta, a ostalo je mesta za još 52 studenta. Sva budžetska mesta popunjena su samo na voćarstvu i vinogradarstvu, inače na ratarstvu i povrtarstvu i stočarstvu ostalo je mesta i na budžetu i za samofinansiranje“, zaključuje prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu profesor dr Vlastimir Nikolić.

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu bilo je ukupno 5200 mesta, od toga 3250 na budžetu i 1950 za samofinansiranje, a upisalo se 3.500 studenata od toga 2800 na budžetu i 700 kao samofinansirajući studenti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com