Kultura

Počinje 8. Feministička likovna kolonija u Sićevu

Deset umetnica iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, učestvovaće na osmoj Feminističkoj likovnoj koloniji u Sićevu, koju organizuje Centar za devojke od 24. do 31. jula.

Umetnice će po dolasku u Niš, 24. jula u 19 časova, imati priliku da gledaju deo predstave Okamenjene, o Jeleni Dimitrijević, koju izvodi glumice niškog Narodnog pozorišta Dragana Jovanović, kod spomenika u Niškoj tvrđavi.

U toku trajanja kolonije, moćiće da pogledaju i predstave “Kiseonik”, tačnije 25. jula, u 19 časova u parku Čair, ulaz kod spomenika sestrama Baković, i “Nadežda Petrović – Autoportret” u množini 26. jula u 20:30 časova u Sićevu, koje su otvorene za širu javnosti, kao i predstavu “Ja sam emotivno biće”, autorke Iv Ensler.

“U prelepoj prirodi Sićevačke klisure, umetnice će sedam dana stvarati umetnička dela prožeta angažovanim motivima feminizma, aktivizma, ženskog tela i seksualnosti i ženske svakodnevnice. Imaće priliku da se međusobno upoznaju i povežu, razmene ideje i iskustva, da iskažu svoju kreativnu misao slobodno i nesputano. Osim brojnih dramskih sadržaja, umetnicama će na raspolaganju biti i radionice osnažujuće samoodbrane (ESD), koje će voditi trenerica Tatjana Nikolić, kao i radionica o rodno osetljivom jeziku i gledanje filmova.”, navodi se u saopštenju.

Deo misije Centra za devojke jeste osnaživanje i afirmacija likovnih umetnica, te će i ovogodišnja likovna kolonija, osnovana u čast Nadeždi Petrović, slikarki i osnivačici prve likovne kolonije u Sićevu, biti u znaku ženskog povezivanja, solidarnosti i ženskog umetničkog izraza.

Finansijsku podršku ovom programu pružile su OAK fondacija i TRAG fondacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com