Kultura

POČINJE 28.KNJIŽEVNA KOLONIJA: Trinaestoro pisaca stvaraće u Sićevu

28. Međunarodna književna kolonija počinje večeras u Sićevu i trajaće do 23. septembra. Kolonija će okupiti trinaestoro književnika iz zemlje i inostranstva, a svečano će biti otvorena u 19 sati. Otvoriće je Zvonko Karanović, dobitnik Nagrade „Ramonda serbica“ za 2018. koja će mu svečano biti uručena u petak u 19,30 sati u Holu gradske kuće, i direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić.

U radu 28. Književne kolonije Sićevo ove godine učestvovaće Stana Dinić Skočajić i Jelena Mladenović iz Niša , Ana Marija Grbić iz Beograda, Tatjana Janković iz Kragujevaca, Petar Matović iz Užica, Alen Bešić iz Novog Sada i Marjan Čakarević i Vojislav Radojković iz Beograda. Njima se pridruđuju i Leo Butnar iz Moldavije, Semjon Hanin, iz Letonije, bugarski pesnik Atanas Kapralov i prevodilac i književnik iz Irana Ali Abdolahi.

Tokom trajanja Kolonije biće organizovano više manifestacija.

U prostoru Književno-memorijalne postavke Stevana Sremca i Branka Miljkovića, u četvrtak u 19 sati, biće priređeno književno veče Zvonka Karanovića, a potom, od 20 sati, u Obrenovićevoj ulici, kod Turističkog informativnog centra, književni miting na kome će se učesnicima Kolonije pridružiti i članovi Društva književnika Niša.

U četvrtak će u podne, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, biti održan Okrugli sto na temu „Književni put(opis)“, koji će moderirati Aleksandar Kostadinović, a učestvovaće Vladimir Gvozden, Dejan Ilić, Petar Matović, Goran Gocić, Slobodan Gejo, Ana Marija Grbić, Snežana Milojević i Zvonko Karanović. Istoga dana, od 19 sati u prostoru Književno-memorijalne postavke Sremca i Miljkovića biće priređen omaž književnicima Borislavu Radoviću i Vidosavu Petroviću, a od 20 sati, u istom prostoru, književno veče iranskog pesnika Alija Abdolahija.

Izdavačka delatnost kraljevačke „Povelje“ biće predstavljena U petak u Galeriji Niškog kulturnog centra, a tom prilikom biće otvorena i izložba „Stefan Prvovenčani u istoriografiji i književnosti“, autorki Ivane Hrenko i Danke Spasojević.

Nagrada „Mikina čaša“, neformalno priznanje Književne kolonije Sićevo, biće uručena u subotu, u vinskom podrumu Malča.

Koloniju organizuje Niški kulturni centar, a suorganizatori su Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, Narodni muzej Niš i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“. Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja.
Za one koji žele da večeras prisustvuju otvaranju Međunarodne književne kolonije Sićevo, obezbeđen je besplatni autobus. Polazak je u 18 sati ispred Doma vojske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com