Ekonomija

Početkom oktobra počeće da rade kompanije u Naučno-tenološkom parku

Vrata kompanija koje su se uselile u Naučno-tehnološki park zvanično će biti otvorena 1. oktobra kada iste počinju sa radom, saznajemo od direktora NTP Milana Ranđelovića. Prema njegovim rečima park pruža mnoge mogućnosti za dalji razvoj kompanija koje su u njemu, ali je osnovni cilj da se nauka poveže sa privredom. Dodaje da očekuje da do kraja septembra ceo objekat bude i funkcionlno opremljen. Jedan od ciljeva parka je i da pruži podršku firmama koje se nalaze u njemu.

Dodaje da se do sada 30 kompanija prijavilo i u toku je njihovo useljavanje u sam park. Kapaciteti su skoro popunjeni. Ostao je prostor za još jednu tehnološko-razvojnu kompaniju i nekoliko startapova. Konkurs za prijem kompanija je otvoren od 24 aprila i još uvek traje.

‘’Kroz razvoj tih kompanija se posebno doprinosi zaposlenosti, menja se struktura privrede, promovišu se pozitivni primeri, motivišu se deca i studenti za tehnloško preduzetništvo, nauku, istraživanje i razvoj. Na taj način se utiče na povećanje konkurentnosti čitave privrede i društva uopšte’’- kaže Ranđelović. ‘’Sličnu podršku dobiće i tehnološko razvojne kompanije kao startap kompanije’’.

Objekat je trenutno u probnoj fazi, a zajedno sa izvođačima radova, investitorom i predstavnicima Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije radili se na otklanjanju raznih, manjih, nedostataka koji su uočeni u objektu i shodno tome na pribavljanju upotrebne dozvole.

‘’Očekujemo da se taj proces završi u najskorijem roku, u narednih nekoliko nedelja. Radimo i na projektu funkcionalnoh opremanja NTP koji obuhvata nabavku nameštaja za javne prostore unutar parka kao što je ceveće, žardinjera, kanti, koje su neophodne za funkcionianje parka. Ideja je da se do kraja septembra i najveći deo kompanija useli u fizičkom smislu da bi početkom oktobra i počeli da rade iz parka. Sada tu imamo mnogo otvorenih pitanja koja će sigurno uticati na rad parka u narednom periodu, od nezaobilaznog COVIDA koji utiče  i na rad samog parka zbog čega smo odližili i početak rada ugostiteljskih objekata unutar parka’’- kaže Ranđelović.

Ranđelović dodaje da se radi i na brendiranju Naučno-tehnološkog parka.

‘’Postavljamo Naučno-tehnološki park Niš u kontekst jedne sveukupne kampanje brendiranja Republike Srbije preko kampanje ‘’Srbija stvara’’, jer Naučno-tehnološki park jeste značajan za Niš, ali je činjenica da je Naučno-tehnološki park značajan i za Srbiju. Na taj način promovišemo i Niš i naš region’’- ističe Ranđelović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com