Društvo

Početak sezone u Cerjanki odlažu jake vodene struje

Ljubitelji prirode zainteresovani za obilazak Cerjanske pećine kraj Niša, “moraće da sačekaju još neko vreme na obilazak” zbog jakih vodenih struja u pećini, izjavio je spelovodič Nebojša Petrović.

On je rekao da su trojica speleloga i on nedavno obišli pećinu i ustanovili da je suviše rizično da krene ovogodišnja sezona turističkih obilazaka.

“Mi smo prešli 1.000 metara i dalje nismo išli jer smo naišli na veoma dubok vir. Sve do tog mesta u pećinskim kanalima nam je voda bila ispod pojasa, što je prihvatljivo, ali su vodene struje veoma jake”, kazao je Petrović.

Kako je kazao, za dve decenije koliko ulazi u Cerjansku pećinu nije se susreo sa toliko puno vode i tako lošim uslovima za obilazak.

“Vreme se prolepšalo, ali nivo vode u pećini je i dalje visok, jer velike količine vode i dalje dotiču sa planine Kalafat”, objasnio je Petrović.

Prema njegovim rečima, interesovanje za obilazak pećine postoji i Direkciji za izgradnju grada Niša u čijoj nadležnosti je pećina, već se prijavio veći broj ljudi, uglavnom onih koji su ranije imali priliku da upoznaju “Cerjanku”.

“Naša ideja je da ove godine onima koji prvi put ulaze u pećinu omogućimo obilazak prvih 1.000 metara, dok će oni koji su već bili moći da obidju i sledećih 800 metara ili i treću deonicu od 400 metara, odnosno ukupno 2.200 metara”, izjavio je Petrović.

Za ovu godinu, dodao je on, u planu su i brojne druge aktivnosti, pre svega u Vizitorskom centru Cerjanske pećine, kao i početak izrade plana upravljanja pećinom do 2032. godine. On je podsetio da poslednja istraživanja Zavoda za zaštitu prirode govore da je Cerjanska pećina duga 7.100 metara, a da su pećinski ukrasi u njoj stari oko dva miliona godina.

“Najlepše dvorane u Cerjanskoj pećini su dvorana sa heliktitima, “Kružna dvorana” i dvorana “Caričin grad”. Heliktiti su redak pećinski ukras i stubovi sa njima podećaju na kaktuse sa iglicama. Oni prkose gravitaciji i pružaju se na sve strane, a nastaju usled strujanja vazduha. Pećina ima i zaista predivne stalaktite, stalagmite, talasaste draperije, pećinske korale i kristalne cvetove”, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, “Cerjanka” je posebna po mnogo čemu, a izmedju ostalog i po tome što nije dostupna baš svima i još nije potpuno istražena. “Ima jako teških elemenata, puno uspona koji moraju da se savladaju, ima dosta vode kroz koju mora da se prođe, a koja je posetiocima nekada do kolena, a nekada do struka.

Na samom ulazu je prolaz dužine oko 150 metara kroz koji mora da se prodje ili puzeći ili potpuno pognut”, rekao je Petrović. Podsetio je da je Cerjanska pećina koja se nalazi 15 kilometara od Niša pod zaštitom države od 1955. godine, a otvorena je za posetioce pre 24 godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com