Stari Niš

Početak konjičkog sporta u Nišu

Začetnik plemenitog konjarstva bio je Knez Mihajilo veliki ljubitelj trkačkih i jahaćih konja. Zato je i prvo konjičko društvo u Nišu, osnovano jula 1890. godine, nazvano imenom ovog srpskog vladara.

Konjarstvo u Srbiji počelo da se razvija tek posle ustanka raje, jer su pre toga konje mogli da drže samo Turci. Ako bi se i našao na konju pa sreo Turčina, Srbin je morao da sjaše i da ga ponizno pozdravi.

Dobre jahaće konje mogli su da drže samo privilegovani trgovci, igumani velikih manastira i neki nahijski ili seoski knezovi.

Inače, začetnik plemenitog konjarstva u Srbiji bio je Knez Mihajlo veliki ljubitelj konja. Tako su prve konjičke trke održane u prestonom gradu 1842 godine. Kako se postepeno Srbija oslobadjala Turskog jarma, tako je i konjarstvo postajalo popularnije. Uz konjarstvo, nicala su i konjička društva.

U nišu je 27. jula 1890. godine formirano prvo konjičko društvo pod imenom Moravsko kolo jahača Knaz Mihajilo.

Cilj ovog društva bio je da se narod, posebno omladina, obučava viteškom sportu, jahanju ali i da se organizuju nagradne trke i izložbe rasnih konja.

Prva konjička trka u Nišu organizovana je 9. avgusta 1891. godine na Gradskom polju, trkalištu nazvanom Mihajilovac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com