Kultura

Početak 45. NIMUS-a u znaku “Šeherezade”

Četrdeset pete Niške muzičke svečanosti večeras će, po tradiciji, biti otvorene koncertom niških simfoničara, koji će u sali Narodnog pozorišta izvesti simfonijsku svitu “Šeherezada” Nikolaja Rimskog Korsakova. Na programu je i Violinski koncert Jana Sibelijusa op. 47. Uz niške simfoničare, kao solista nastupiće violinista Jovan Bogosavljević. Nimus će zatvoriti koncert niških simfoničara kojima će dirigovati italijanski dirigent Pjero Romano. Kao solista nastupiće pijanistkinja Ajako Fujiki iz Japana, koja godinama unazad živi u Španiji.

“Na sceni će biti sedamdesetak muzičara, uključujući i gostujuće muzičare iz Beograda, Sofije i Skoplja, kao i profesore i studente Fakulteta umetnosti u Nišu. Svilen Simeonov je sjajan dirigent, dobro poznat niškoj publici, a Jovan Bogosavljević jedan od najvećih violinista svoje generacije u našoj zemlji, virtuoz koji će očarati publiku na otvaranju Nimusa”, kaže Svetozar Vezenković, direktor Niškog simfonijskog orkestra.

U subotu nastupa Jovan Kolundžija i Gudači “Svetog Đorđa”.

“Kolundžija je legenda koncertnih podijuma i umetničke muzike u našoj zemlji i sala je uvek dupke puna kada on nastupa. Na Nimusu će nastupiti po šesti put, a prvi put je nastupio pre 44 godine. Gudači Svetog Đorđa su na NIMUS-u prethodni put nastupili pre 19 godina”, rekao je Vezenković.

Tokom ovogodišnjeg Nimusa, koji traje do 7. novembra, biće priređeno osam koncertnih večeri. Pored istaknutih domaćih muzičara, nastupiće i renomirani inostrani izvođači, a svi koncerti, osim svečanog otvaranja, biće održani u sali Niškog simfonijskog orkestra.

Do kraja manifestacije nastupiće i umetnici iz Poljske- flautista Henrik Blažej i pijanistkinja Tereza Kaban, 29. oktobra, Ansambl za drugu novu muziku, koji će izvesti Koncert za 9 klavira, 31. oktobra, soprani Snežana Savičić Sekulić i Iva Mrvoš, 2. novembra, pijanista Vladimir Milošević, 4. novembra, a biće priređen i omaž Gocetu Kolarovskom, kompozitoru koji je preminuo 2006. godine, a predavao je i na niškom Fakultetu umetnosti, 5. novembra.

Manifestaciju organizuju Niški simfonijski orkestar i Niški kulturni centar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com