Društvo

POČEO UPIS PRVAKA: Umesto roditelja škole će same pribavljati neka dokumenta

U niškim osnovnim školama danas je počeo upis prvaka koji će trajati do 31.maja. Novina od ove godine je da roditelji više neće morati sami da pribavljaju dokumenta kao što su izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu ili drževljanstvo, već je to umesto njih uraditi škole i to elektronskim putem. Roditelji su u obavezi da donesu samo potvrdu o izvršenom lekarskom pregledu deteta.

U Nišu će se ove godine upisati  oko 2.500 prvaka, a lekarski pregledi u Domu zdravlja su već počeli za njih. U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.

“Novina ove godine je u tome što će škole umesto roditelja pribavljati određenu dokumentaciju elektronskim putem, a upustvo kako to da uradimo već smo dobili od Ministarstva prosvete”, kaže Saša Tončev, direktor OŠ “Kole Rašić”. “Doduše, naviknuti od ranije mnogi roditelji su već sami pribavili celokupnu dokumentaciju za upis deteta, ali za one koji to nisu uradili, uradiće škola”, kaže Tončev.

On dodaje da se upis prvaka zvanično završava 31.maja, ali to ne znači da roditelji i dalje neće moći da upisuju svoju decu.

“Mada je ovo zvanični datum završetka upisa, škole sedmogodišnjake u prvi razred upisuju sve do 1.septembra, osim u vreme godišnjeg odmora kada škole ne rade”, kaže Tončev.

Prema njegovim rečima u prvi razred će moći da se upišu i deca koja su godinu dana mlađa od generacije koja se sada upisuje, ali je za njihov upis potrebna saglasnost posebne gradske Komisije koja procenjuje da li je dete spremno da ranije krene u školu.

“Uvek ima dece koja polaze ranije u školu mada je nisam pristalica toga jer im ne treba uskraćivati detinjstvo i igru, a godinu dana njima puno znači”, dodaje Tončev.

Isovremeno sa upisom prvaka u školama je počeo i upis predškolaca koji će 2019/2020. godine pohađati takozvani “nulti razred” pripremajući se za upis u prvi razred osnovne škole. Predškolske grupe osim pri školama, organizuju se i u niškim vrtićima. U svakom slučaju bez potvrde da su završili “nulti razred”, mališani neće moći iduće godine da se upišu u prvi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com