Društvo

Počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje danas i obavljaće se svakog dana od osam sati ujutru do 31. oktobra u 20 časova.

U Nišu je na teren krenulo 516 popisivača. Vesna Cakić, regionalna koordinatorka u popisu, kaže za RTS da je svaki popisivač dobio svoj teren, odnosno popisni krug.

„Upitnik je elektronski, popisivač unosi podatke u laptop, a onda se ti podaci svakodnevno unose u bazu“, rekla je Cakićeva. Prvi preliminarni rezultati, kaže, očekuju se već krajem novembra.

Prema podacima od 2011. u gradu Nišu bilo je 260.237 stanovnika, a registrovano je nešto manje od 90.000 domaćinstava.

Popisom, koji sprovodi Republički zavod za statistiku (RZS), prikupljaće se podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj, polnoj, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, strukturi domaćinstava i porodica kao i stambenom fondu.

Prema Zakonu o popisu, državljani Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u zemlji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Srbiji, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Odbijanje učestvovanja u popisu kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Gradjani prilikom popisa imaju pravo da se odgovore na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ili da se izjasne onako kako žele.

Podatke direktno od gradjana prikupljaju popisivači koji su dužni da nose legitimaciju i da je pokažu pre nego što udje u domaćinstvo.

Ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, on može doći u nekom drugom terminu, a ukoliko i tada nema nikoga, ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i broj telefona na koji gradjani mogu, uz pomoć operatera, da zakažu neki drugi termin popisivanja.

Podatke o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu mogu da daju prisutni člnovi domaćinstva, a studenti i učenici koji su smešteni u domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem privremeno borave zbog školovanja i u mestu u kojem živi njihova porodica.

Za decu mladju od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Privremeni rezultati popisa biće objavljeni u roku od 30 dana nakon završetka popisa, a konačni rezultati će se objavljivati u delovima, počevši od marta ili aprila meseca sledeće godine.

Gradjani mogu besplatnim pozivom na broj telefona 0800 444 005 da dobiju informacije u vezi sa popisom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com