Kultura

Počeo četvrti PozitivNI festival: Zvuci klasične muzike ispunile Čair

Melodije klavira, klarineta, trombona, frule i flaute, uvežbanih glasova horova, praćene gromkim aplauzima posetilaca parka Čair obeležile su početak četvrtog festivala PozitivNI koji se ove godine održava do 3. juna u Nišu.

Foto: Ivan Dinić

U četiri dana (KlasičNI, AlternativNI, RadosNI, Niški i PrirodNI) posetiocima festivala pruža se mogućnost da uživaju u raznovrsnom kulturno – umetničkom programu, interaktivnim radionicama i koncertima na dve lokacije – park Čair i Dušanova ulica, dok je sam program deo obeležavanja Gradske slave Sveti Car Konstantin i Carica Jelena.

Foto: Ivan Dinić

Prvi dan festivala – „KlasičNI“ – otpočeo je nastupima najmlađih izvođača horova i orkestara niških osnovnih škola u parku Čair.

Foto: Ivan Dinić

Posetioci prvog dana festivala imali su mogućnost da čuju orkestar Osnovne škole „Dušan Radović“ predvođen dirigentom Kirilom Kotevskim, hor Osnovne škole Ratko Vukićević na čelu sa dirigentom Valentinom Dinić – sastav koji je ove godine osvojio prvu nagradu na Republičkom takmičenju osnovnih škola. Usledio je i orkestar Osnovne škole „Dositej Obradović“ pod dirigentskom palicom Marjane Mitrović – Stepanović – dobitnici prvog mesto na Republičkom takmičenju orkestara održanom u Lazarevcu ove godine kao i orkestar Osnovne škole „Mika Antić“.

Foto: Ivan Dinić

Publici su se predstavili učenici srednje muzičke škole u Nišu, ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra vođen dirigenticom Ivanom Mirović, akademski mešoviti hor SKC –a pod dirigentskom palicom maestra Zorana Stanisavljevića, Niški kamerni hor na čelu sa dirigenticom Ivanom Milošević kao i dečiji hor Vilenjaci.

Oda radosti i Baklja mira ozvaničile početak festivala

Izvođenjem himne „World Harmony Run Song“ dečiji hor Vilenjaci najavio je dolazak „Baklje mira“ koja širom sveta promoviše mir, saradnju, harmoniju i razumevanje. Miloš Antić član tima „Peace Run“ predao je organizatorima festivala „Baklju mira“ nakon čega je usledila Oda radosti u izvođenju dečijeg hora Vilenjaci, Niškog kamernog hora i horova SKC-a Niš.

Foto: Ivan Dinić

Niški Fakultet umetnosti predstavili su studenti sa odseka za slikarstvo koji su stvarali umetnička dela pred posetioce festivala, dok su njihove kolege sa departmana za muzičku umetnost, gudački kvartet „QuArt“ uz zvuke klasične muzike zatvorili prvi dan ovogodišnjeg festivala PozitivNI.

Drugi dan festivala „AlternativNI“ obeležiće koncerti bendova „Irie FM“ i „Zemlja gruva!“ kao i nastupi alternativnih rok sastava sa Balkana u muzičkom delu, dok posetioce u parku Čair očekuju interaktivne radionice za sve uzraste, Movie štek, ulični zabavljači…dok program počinje u 18 sati i traje do iza ponoći.

Pokrovitelji četvrtog festivala PozitivNI su: grad Niš, Turistička organizacija grada Niša, Opština Medijana i Kancelarija za mlade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com