Kultura

Počeo 26. Nišvil džez festival onlajn

Predstavom “Tri sestre” u izvođenju umetnika iz Makedonije i koncertima, na Letnjoj pozornici, pred praznim gledalištem, počeo je 26. Internacionalni Nišvil džez festival. Prvi deo festivala traje do 16. avgusta.

Ovo je prva kulturna manifestacija u Nišu kojoj je ovog leta odobrena realizacija programa, ali u onlajn formatu. Sve programe, koji podrazumevaju pozorišne predstave, bioskopske projekcije, likovne performanse i dvadesetak koncerata, publika će moći da prati u live streamu putem internet platforme festivala.

U čast Šabana Bajramovića, prve večeri festivala, na Letnjoj pozornici je nastupio orkestar Žarka Stamenkovića.

Foto: S.P.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo, koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima, pripala je proslavljenom džez pijanisti Milošu Krstiću. Nagrada će mu biti uručena u drugom delu festivala koji se planira sredinom septembra.

Drugi, najveći deo programa festivala održaćemo pred publikom od 17. do 20. septembra, što najviše zavisi od epidemioloških prilika i od odluka Vlade Srbije da dozvoli prisustvo publike. Ukoliko i u septembru bude istovetna epidemiološka situacija, kao i sada, celokupan predviđeni program za ovu godinu održaće se od 12. do 15. avgusta 2021. godine“, rekao je Ivan Blagojević direktor Nišvil džez festivala.

Foto: S.P.

Po tradiciji, ali u atmosferi atipično tihoj za niški džez festival, zvaničan početak festivala označen je obraćanjem organizatora novinarima, ispred Nišvil džez muzeja, gde je umesto vrpce, presečena lubenica. Nakon toga nekoliko niških džez muzičara je na neobičnom biciklu, izvelo muzičko-scenski performans, uz veliki džez hit Herbija Henkoka “Watermelon man” (Prodavac lubenica).

Foto: S.P.

Ovo je naš omaž svim manifestacijama koje su morale da budu otkazane i svim umetnicima i muzičarima koji ne mogu da se bave svojim poslom. Podsećamo se na neka davna vremena”, naveo je Blagojević.

Foto: S.P.

Ovo je prvi put posle 25 godina da dolazi do odlaganja Nišvila. Samo je prvi Nišvil džez festival odložen sa decembra 1994. na januar 1995. zbog restrikcije struje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com