Hronika

Počelo suđenje nekadašnjem direktoru Gerontološkog centra

Pred Višim sudom u Nišu danas je održano pripremno ročište u krivičnom postupku protiv bivšeg direktora niškog Gerontološkog centra Milana Stevanovića koji se tereti za teško delo protiv zdravlja ljudi. Stevanović je optužen da u periodu od mart do aprila 2020. godine kao v.d. direktora ove ustanove nije postupao po propisima za sprečavanje zaraznih bolesti usled čega se korona virusom zarazilo 195 korisnika usluga Gerontološkog centra od kojih je njih 51 preminuo.

Pripremno ročište je faza krivičnog postupka koja je zatvorena za javnost pa medijima nije bio dozvoljen ulaz u sudnicu.

Nakon okončanja ovog dela glavnog pretresa novinarima se obratio Goran Đorđević, Stevanovićev branilac.

“Zadatak Višeg suda u Nišu je da osvetli događaje u Gerontološkom centru koji su za posledicu imali smrt više desetina korisnika ustanove. U tom smislu mora se odgovoriti na pitanje da li se odgovornost ili neodgovornost za ove događaje u potpunosti može svaliti na pleća jednog čoveka. Posebno treba uzeti u obzir da se sve to dešavalo u uslovima opšteg haosa u kome su se našle i socijalne ali i ustanove zdravstvene zaštite. Kao odbrana, nećemo dozvoliti da se sav taj haos na neki način legalizuje kroz svojevrstan lov na veštice u ovom predmetu”, kazao je Đorđević.

Precizirao je da su u ovoj fazi glavnog pretresa i odbrana i tužilaštvo predložili dokaze kojima, tokom suđenja imaju nameru da argumentuju svoje navode u korist odnosno na štetu Stevanovića.

Istakao je da je u pitanju složen predmet koji karakteriše manjak direktnih dokaza za navode optužbe s obzirom na specifičnost okolnosti u kojima je došlo do izvršenja navodnog krivičnog dela.

“Insistiramo prvenstveno na utvređivanju uzročno posledične veze između radnji ili propuštanja optuženog Stevanovića i nastale posledice. Na tužilaštvu je da dokaže kako je virus korona ušao u Gerontološki centar, smatram da će imati ogromne probleme da tu okolnost stavi na teret mog klijenta uzimajući u vidu zvaničan stav Svetske zdravstvene organizacije da se bolest prenosi i aerosolnim putem. Takođe, uzrok smrti korisnika ustanove konstatovan je bez obdukcije samo na osnovu njihovih zdravstvenih kartona i otpusnih lista, to je po meni veliki problem. Iz tog razloga imamo velika očekivanja od saslušanja veštaka Zavoda za sudsku medicinu”, rekao je Đorđević.

Stevanović se tereti da u periodu od 10. marta do 13. aprila 2020. godine nije preduzeo mere koje je naložilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pa nije zabranio posete ovoj ustanovi. Takođe, nije organizovao podelu obroka u manjim grupama kako bi se smanjili kontakti između korisnika a jednoj osobi, za koju se kasnije ispostavilo da je zaražena, dozvolio je prisustvo sednici Upravnog odbora pa je usled toga, kako navodi VJT, došlo do prenošenja zarazne bolesti na korisnike. Takođe, optužen je da o simptomima bolesti kod korisnika nije odmah obavestio Insitut za javno zdravlje i nadležno Ministarstvo.

Za krivično delo za koje se Stevanović tereti propisana je kazna zatvora od dve do 12 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com