Društvo

Počelo snimanje filma o Žiki Čokaliji: “On je više od legende”, kažu njegovi prijatelji

Počelo je snimanje novog dokumentarno biografskog filma City Marketing Centra o nedavno preminulom niškom muzičaru i Palilulcu Živojinu Isakoviću – Čokalliji.

Teško da život jednog čoveka može da se smesti u dokumentarni film, posebno ako je kroz njega prolazio na tako buran i sadržajan način. Ipak, ova niška legenda biće i na ovaj načun sačuvana od zaborava.

“Film o Živojinu Isakoviću – Žiki Čokaliji, predstavljaće mogućnost da se i oni malobrojni građani Niša koji ne znaju – upoznaju sa detaljima iz života ovog vrsnog kafanskog umetnika i boema koji je celog života bio promoter svog Niša i svoje Palilule. Sadržajem, strukturom i formom ovaj film biće univerzalni dokument o jednom posvećeniku kafanskoj starogradskoj muzici, kulturi boemskog života i uživanja”, rekao je scenarista i reditelj Vladimir Ristić.

Nema manifestacije Niša, niti bomeske kafane starog juga Srbije u kome nije zasvirao čuveni Žika Čokalija. Bio je umetnik i muzičar, legenda Palilule i grada Niša. Harmoniku je svirao od četrnaeste godine i za njega kažu da je muzičar koji je sigurno najviše svadbi odsvirao u Nišu. Upamćen će biti i po tome što je prvi Nišlija koji je svirao uživo na televiziji 1953. godine.

“Imao je tri ljubavi – ženu, muziku i Palilulu”, kažu oni koji su ga poznavali.

Njegov prijatelj pevač, pesnik i kompozitor Dragoslav Mihajlović Kanarinac naglašava da je njihovo prijateljstvo dugo čak 60 godina. Sve ono što je Žika plasirao za svoje godine, a imao je mnogo sati rada i na estradi i u restoranima, kafanama, vodio je jedan boemski život, govori o tome kakav je to veliki čovek bio, rekao je ovaj istaknuti muzički umetnik.

“Žika je više od legende, više od umetnosti, on je čovek umetnik, umetnik iz naroda, a koga narod postavi i bog odredi on traje večito. Žika je bio jedan od velikana naše pesme. On je škola kako čovek može da bude “čovek”, a kada je čovek čovek, njemu je svaka pesma lek”, istakao je Mihajlović.

Bratanac Saša Isaković bio je kao sin Čokaliji, jer on nije imao dece.

“Bio je najbolji stric. U svakoj kafani se spominje pre svega kao dobar čovek, pa onda i kao dobar muzičar. Pre svake pesme i dan danas prvo njega spomenemo, ispričamo neku legendu, dobru šalu, pa onda otpevamo pesmu. Legenda živi i živeće”, kazao je Saša.

Čokalija je pevao starogradske romanse i do poslednje njegove svirke on je svaku počinjao i završavao sa romansom. I mlađe generacije je naučio da pevaju starogradske pesme, pričaju o njemu oni koji ga znaju.

“Kafana je bila moja Sorbona”, moj fakultet i doktorat, ponavljao je često.

City Marketing Centar do sada je uradio pet filmova, o Žiki Čokaliji biće šesti po redu u produkciji ove kuće.pe

Oliver Paunović, producent filma

“Cilj svakog filma bio je očuvanje kulture, istorije i tradicije našeg grada, bilo da se radi o mestima, događajima, ili ljudima. Čokalija je legenda ovog grada i ne sme da se zaboravi. Pesme poput „Kude je taj Niš“, „A ja stari Palilulac“, „Udavija se“ i „Oj Srbijo oj“, koju je za njega napisao Toma Zdravković u trenucima zajedničke nostalgije , deo su neprocenjive riznice muzičkog blaga grada Niša”, naglasio je producent Oliver Paunović.

U njegovim pesmama uživali svi koji se u kafansku muziku iole razumeju. A njih je teško nabrojati … Od Šabana Bajramovića koji je odrastao u poslastičarnici Žikinog oca, Tome Zdravkovića, Lepe Lukić, Tozovca i Cuneta, sa kojima je radio, do druga Tita, Vili Branta i mnogih nesvrstanih lidera ali i Kralja Petra Karađorđevića, vojvodu Đujića i Milana Panića… U Nišu je zabavljao Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor, a u Las Vegasu Agasija i Štefi Graf … Pevao je pred Džajom, Peleom, Bekenbauerom…

Boravio je u Americi i Kanadi 25 puta, ali i u svim zemljama Evrope sem Portugala i Rusije. Mogao je trajno da se nastani u Kanadi ali ga je ljubav prema Paliluli večito vukla nazad.

Kao i svaki Palilulac obožavao je lokalni fudbalski klub za koji je i igrao u mladosti. Jedan je od inicijatora ponovnog pokretanja sada već tradicionalnih “Palilulskih večeri“.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com