Obrazovanje

Počelo prijavljivanje učenika za besplatne udžbenike

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i u školskoj 2021/2022. godinu obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica. Za ove namene je u budžetu Ministarstva opredeljeno 700 miliona dinara.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz materijalno ugroženih porodica, primaoci novčane socijalne pomoći, učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu i drugim učenicima kojima su potrebni prilagođeni udžbenici, uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Besplatne udžbenike mogu dobiti i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Roditelji čija deca spadaju u neku od navedenih kategorija prijavljuju se školama koje su u obavezi da Ministarstvu dostave podatke do 1. marta 2021. godine.

Škola je odgovorna i dužna da blagovremeno obavesti roditelja, odnosno druge zakonske zastupnike učenika, prikupi dokumentaciju i u informacioni sistem unese tačne podatke o učenicima.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja ove aktivnosti realizuje u okviru Programa Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, koji se sprovodi od školske 2009/2010. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com