Društvo

Počelo postavljanje senzora i info tabli koje pokazuju broj slobodnih parking mesta u Nišu

Niš na mapi tehnološki visoko razvijenih gradova

Informacioni sistem „Smart city“ koji Grad sprovodi uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija doprineće efikasnijem i ekonomičnijem upravljanju komunalnim servisima i obezbediće da Niš bude na mapi tehnološki visoko razvijenih gradova.

 

“Cilj je da digitalno upravljanje unapredi kontrolu i raspolaganje resursima i utiče na poboljšanje kvaliteta života. Operativni centar u Naučno-tehnološkom parku biće mesto gde će biti sakupljene sve informacije o broju vozila na ulicama, gužvama na raskrsnicama, slobodnim parking mestima, nivou Nišave, nivou zagađenja vazduha, stanju javne rasvete”, rekao je Dušan Radivojević, direktor Кancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Foto: Grad Niš

U okviru ovog projekta JKP “Parking servis” počelo je da postavlja senzore na parking mestima. U prvoj fazi biće postavljeno 260 senzora u ulici Nikole Pašića i u ulicama sa kojima se ukršta. Takođe, biće postavljeno i 6 info tabli koje će građane obaveštavati o broju slobodnih parking mesta.

“Informacije koje pružaju sistemi zauzetosti parking mesta i praćenju saobraćaja uticaće i na manje gužve u centralnoj gradskoj zoni i na smanjenje zagađenja, jer će senzori i informacione table omogućiti prikaz slobodnih parking mesta na javnim parkiralištima, naveo je direktor JКP Parking servis”, Dejan Dimitrijević.

Foto: Grad Niš

„Smart city“ će imati i sistem za praćenje nivoa reka, sistem monitoring centra za obradu podataka, video nadzora divljih deponija, a predviđeno i je i postavljanje antisabotažnih SOS sigurnih tačaka koje služe za alarmiranje u slučaju opasnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com