Društvo

Počeli pripremni radovi za izgradnju akva parka u Niškoj Banji

Kako je ranije najavljeno, pripremni radovi na izgradnji Akva parka u Niškoj Banji na potezu Loznog kamena su počeli. Mašine su na terenu, a prema rečima Aleksandra Vlajkovića, projekt menadžera ispred konzorcijuma firmi koje grade park, trenutno se obavljaju pripremni radovi na uređenju parcele i  montiranju ograde za početak projekta. Akva park će se nalatiti na parceli površine 5,4 hektara, pripremni radovi će trajati sto dana, a iz budžeta Grada Niša u naredne tri godine, kada se planira završetak parka, izdvojeno je blizu milijardu i 700 miliona dinara.

 „Kada završimo pripremne radove krećemo sa iskopima za objekte koji su vezani za zatvoreni i  najveći deo parka površine od 3,5 hiljada kvadrata. U njemu će se nalaziti zatvoreni bazen,  administrativni deo  sa restoranom i spa centar. Dalje  imamo  bazen sa talasima površine 1740 kvadrata. Radićemo i ostale bazene u čijem su sklopu i rekreativni bazen, vitaliti  bazen, lenja reka površine 1100 kvadrata. Sve to u okviru prve faze izgradnje“, kazao je Aleksandra Vlajković.

Početak radova na izgradnji Akva parka, jedne od najvećih investicija Grada, obišla je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima i predsednikom GO Niška Banja Dušanom Živkovićem.

„Ovo je veliki dan ne samo za Nišku Banju kao našu gradsku opštinu već i za grad ali i za region. Graditi Akva park na 5,4 hektara  je nekada bio san ipunih 30 godina se govorilo o tome. Ovo nije predizborno obećanje, ovo je realnost, mašine su na terenu, a za sto dana  kada se završe pripremni radovi počeće i izgradnja zatvorenog dela akva parka“, kazala je Sotirovski.

Dodala je da je ovo objekat koji će pomoći Niškoj Banji da bude atraktivna svih 365 dana u godini. Istakla je da je Grad početkom 2021.godine napravio anketu sa Nišlijama i svaki peti  zahtev sugrađana je bio da Niš ima akva park.

  „Između ostalog rukovodili smo se i time kada smo pravili planove za nove investicije u gradu. Ovo je jedna od najvećih, ne samo u ovoj već i u godinama koje doleze. Park je naša potreba jer ne možemo da zamislimo razvoj turizma bez dobrih sadržaja. Ne možemo da razmišljamo o onome što smo pokrenuli, a to je osnivanje Turističke regije  istočne i južne Srbije, ako nemamo jedan ovakav sadržaj. Na ovaj način pomažemo i Niškoj Banji da vrati staru slavu kada je  bila na trećem mestu po posećenosti u staroj Jugoslaviji. Njena prednost je i u tome što ima Grad Niš u svojoj blizini, aerodrom, što će uskoro imati izlaz na autoput, sjajan položaj izmeđi istoka i zapada i nalazi se na 150 kilometara od Sofije odakale nam  dolazi najveći broj turista od četvrtka do nedelje“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima onog trenutka kada je odlučeno da se gradi akva park javili su se i hotelijeri koji su kupili dva hotela iz propale privatizacije i krenuli sa pripremom dokumenata a to će povećati smeštajne kapacitete u Banji.

  „Ova investicija će doneti ne samo nova radna mesta već i mogućnost  da kao Grad možemo da dogovaramo šta ćemo da radimo sa ovom investicijom. Ovde je sada i domaća operativa koja radi, a sutradan će ovde biti zaposleno puno ljudi koji će ostati u Nišu“, dodala je Sotirovski.

Dušan Živković, predsednik GO Niška Banja je naglasio da se na ovaj projekat čekalo mnogo godina i konačno se prešlo sa reči na delo, a zahvalnost za projekat opština duguje Gradu Nišu i Republici Srbiji.

„Akva park će ubuduće biti baza turističkog razvoja GO Niška Banja.Mnogo će značiti i ovo je za nas najveći dan u zadnjih 30 godina“, istako je Živković.

 

Dušan Rdivojević, direktor KLER-a je podesetio da je izgradnja akva parka samo nastavak kontinuiteta ulaganja Grada u razvoj Niške Banje i ravnomernog razvoja svih delova Grada Niša.

„Grad je preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u potpunosti opremio ovu zonu sa Ministarstvom privrede u vrednosti od preko 2,5 miliona evra . Ovde sada imamo i saobraćajnice sa vodovodom i kanalizacijom, rasvetom, gasovodnom mrežom. To je bio i preduslov kako bi realizovali investiciju kao što je IMI, a sa akva parkom samo smo nastavili taj kontinuitet.  Pored površine na kojoj će se nalaziti akva park imamo i 12 hektara garadskog zemljišta gde očekujemo da upravo akva park bude zamajac u  povlačenju hotelijera ne samo u Niškoj Banji već i na ovoj lokaciji“, dodao je direktor KLER-a.

Konzorcijum firmi koji je pobedio na tenderu za izradu dokumentacije i izgradnju prve faze akva-parka predvodi beogradski “Alex E&C” d.o.o, a tu su još i Krip-inžinjering iz Beograda i Vodogradnja. Podizvođač konzorcijama je  “Vostok investments”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

 1. Niškoj banji mnogo više znači da se obnove one ruševine od hotela i da se poveća kapacitet smeštaja nego ovi bazenčiće!. Jel mislite da će babe i dede koje su došli sa srčanim problemima da se kupaju u akva park?.

  1. Ja mislim da sta god da se uradi u ovoj zemlji, ljudima jednostavno neće da odgovara. I da se urade hoteli, bilo bi, pa sto se rade hoteli kada u banji nema nijedna normalna prodavnica ili mesara. Znaci uvek će biti, ” a zašto ovo, zašto ne ono”… mislim da smo kao narod preterali, večito smo nezadovoljni.

   1. U ovom gradu postoje stručne službe koje ne rade ništa i redovno primaju platu, koje treba da procene prioritete u izgradnji. Pošto ne trebaš da budeš mnogo pametan i da imaš neki veliki IQ, samo se nameće rešenje da prvo treba renovorati hotele koji su decenijsko ruglo banje…… Ovo je moj skromni doprinos banji za dž, ne naplaćujem korišćenje mozga.

   2. Da li ste vi zadovoljni izgradnjom akva parka? Mislite da će da ga naprave? Kad? Da li znate da bicikliatičku stazu od Broja 6 do banje rade 10 godina i još nije gotova? Sačekaće ona još jedne izbore

 2. Novinari, prošlo je više od 100 dana, pitajte gradonačelnicu jel završeni pripremni radovi? Ako jesi, trebalo bi da ke počela i izgradnja? Il su rqdnici nevidljivi ili nas neko opasno laže i maže

 3. Vodogradnja opet …od asfaltiranja,odrzavanja fontane,gradnje zgrada u Nisu…samo se pitam ko forsira doljevacku firmu zna se cija je,sramota kakva pljacka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com