Društvo

Počeli “Dani bureka”

U Nišu je počela gastro manifestacija “Dani bureka Niš 2019” koja traje do 18. avgusta, a svečanom otvaranju je prisustvivao veliki broj Nišlija koji su se sladili več klasičnim burekom sa sirom i mesom, ali su se pekari i ove godine potrudili da im prirede iznenađenja pa je u ponudi bio i burek sa kremom i višnjama koji je planuo poput alve, a majstori ovog bureka su za drugi dan manifestacije obećali veće količine. Doduše, burek sa kremom može drugog dana manifestacije zaseniti burek sa čvarcima koji je najavljen kao nešto novo na ovogodišnjoj manifestaciji.

Prve večeri je burek služen besplatno posetiocima manifesatcije, a tako će biti i drugog dana kada se bude delio burek sa čvarcima, a njegovi majstori obećavaju da će biti dva metra u prečniku. Buregdžijada ove godine okuplja 7 pekara iz Niša i tri iz Grčke, Bugarske i Severne Makedonije, a ljubitelji bureka moći će  da uživaju u različitim ukusima.

“Dane bureka 2019” svečano je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Dani bureka je gasto manifestacija koja privlači sve više naših sugrađana ali i goste. Ove godine smo prvi put obezbedili da ove večeri burek za posetioce bude besplatan. Ideja je da se iz godine u godinu podiže nivo ove manifestacije  kako bismo privukli još veći broj ljudi jer je niški burek najbolji i učinićemo sve da tako i ostane”, kazao je Bulatović.

Pre svečanog otvaranja manifestacije kada je gradonačelnik sa svojim saradnicima obišao sve štandove, Bratislav Vukadinović je uručio zahvalnice u vidu tepsije sa burekom svima koji su pomogli ovu manifestaciju. Zhavalnice su dobili načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, direktor TON-a Uroš Parlić, predsednici svih gradskih opština i organizacija koje su pomogle ovu manifestaciju.

“Ono što sa ovog mesta mogu da poručim svima je da je burek niški brend, da je se niški burek seče na osmine i četvrtine, a ne meri se gramima kao u drugim gradovima i jede se prstima”, poručila je Dragana Sotirovski.

Foto: V. P.

Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niš je istakao da je mu je posebno drago što je manifestacija dobila podršku Grada Niša, Gardske opštine Medijana I TON-a.

“Svi oni koji su nam pomogli da budemo bolji nego prošle godine zaslužuju da se zahvalimo i to smo i učinili”, kazao je Vukadinović. “Manifestacija je od posebnog značaja za grad Niš jer može da privuče veliki broj turista, a mi na ovaj način čuvamo svoj brend, burek, a mnogi nisu ni svesni šta imamo. Moramo da učinimo sve da burek brediramo, ali i da učinimo sve da bude još popularniji ne samo kod nas već i u drugim zemljama”, istako je Vukadinović.

Zadovoljni su i posetioci koji su bili dovoljno strpljivi da u dugom redu ljubitelja bureka sačekaju svoju četvrtinu. Većina njih se opredelila za klasičan burek sa sirom, ali bilo je i onih koji su probali nešto novo, drugačije, neobičnije.

“Burek sa kremom je dobar da se zasladimo posle onog bureka sa sirom”, kaže Slađana Ilić iz Niša koja svake godine bude gost ove manifestacije sa svojom porodicom. “Sa nestrpljenjem čekamo da probamo i burek sa čvarcima, mada od ove kalsične varijante nećemo odustati”, kaže ova Nišlijka i naručuje tepsiju bureka za sve članove porodice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com