Obrazovanje

Počele pripreme za novu školsku godinu

Tačan model kako će izgledati nastava od 1. septembra još nije poznat. Roditelji se pripremaju kao da će đake poslati u školu. Za udžbenike i opremu u proseku je potrebno izdvojiti 15 do 20.000 dinara.

Iako nastava počinje za manje od mesec dana, još nije poznato ko će od učenika sesti u klupe, a ko će početak godine dočekati ispred TV ekrana, uz onlajn nastavu. Dok čekaju da Ministarstvo prosvete da tačne informacije u skladu sa epidemiološkom situacijom, roditelji su počeli sa pripremom đaka. Prodavci kažu da se kupuje kao i ranijih godina.

“Za knjige i dodatne materijale za novu školsku godinu u proseku je potrebno izdvojiti 15 do 20.000 dinara, zavisno od toga u koji razred dete polazi”, kaže Miodrag Dinić, prodavac u jednoj knjižari.

Osim udžbenika potrebno je nabaviti i školski pribor, pa i ranac. Cene školskih torbi se kreću od tri do nekih osam hiljada, sve zavisi od prozvođača i kvaliteta koji je ponuđen. Kod izbora školske torbe, to naglašavaju i lekari, potrebno je biti obazriv i ne štedeti previše. Od dobre torbe zavisi i položaj tela učenika koji je nosi, pa ranac zbog toga mora da bude ojačan i prilagodljiv telu učenika. To se psoebno odnosi na đake mlađih razreda koji se tek formiraju.

Mnogi roditelji se odlučuju i za kupovinu polovnih udžbenika. Polovne udžbenike mogu nabaviti u “Knjižari pod vedrim nebom“ koja je  počela  da radi i nalazi se kod Tvrđavskog mosta. Prodavci starih udžbenika biće tu do 15. septembra do kada im važe i dozvole za korišćenje ovog prostora.

“Roditelji kod nas mogu da nabave udžbenike i po duplo nižoj ceni nego u knjižarama. Mogu id a zamene udžbenike iz prethodnog za sledeći razred pa tako prođu još jeftinije”, kažu prodavci već korišćenih udžbenika.

A kako će izgledati početak školske godine u školama znaće se precizno do sredine avgusta. U Minisatarstvu prosvete pripremljeno je nekoliko modela, a koji će se primenjivati u praksi zavisi od prostora u školama i od broja dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com