Kultura

POČELE PRIPREME ZA GODIŠNJI HUMANITARNI KONCERT: Mozaik u kolu sa poznatima za NURDOR

Anip “Mozaik” 10. marta organizuje Godišnji koncert i proslavlja četvrtu godinu postojanja. Ove godine koncept programa je promenjen, a to će i za publiku biti veliko iznenađenje. Marjan Zdravković, umetnički rukovodilac ansambla kaže da su odlučili da Koncert bude humanitarnog karaktera.

I sam naziv koncerta “Mozaik u kolu sa poznatima” budi radoznalost. Probe su već počele. Sa manje ili više muka oni koji su se sada prvi put uhvatili u kolo polako uče prve korake koreografije koja je napravljena za njih. Pomažu im iskusni i dugogodišnji igrači u “Mozaiku”, a osnovna motivacija za sve je to što je novac sa koncerta namenjen deci koja se leče od najtežih bolesti.

“Podnaziv koncerta je “igramo srcem za mališane Dečije hemato-onkološke klinike, a novac sa koncerta odlazi NURDOR-u”, kaže Marjan Zdravković. “Pripreme za koncert su počele i drago mi je da su se odazvali svi oni kojima je poziv upućen, a neki su i sami želeli da nam se prudruže. Sa našom grupom veterana igraće novinari, zaposleni u gradskoj upravi, većnici gradskih opština, lekari, direktori javnih preduzeća, sekretari gradskih sekretarijata, sportisti i još mnogo njih. Priključio nam se i poznati niški humanitarac Hadži Ivan Redi koji će se na koncertu obratiti publici”, kaže Marjan Zdravković.

Humanitarno kolo je veliko. Članovi ansambla se maksimalno trude da olakšaju “novajlijama” učenje. Bodre ih. U trenucima slabosti kada neko pomisli da ne može dalje, oni su tu da ih ohrabre da nastave dalje. Prvo prebrojavanje “novih igrača” je pokazalo da se pozivu ansambla odazvalo dosta novinara. Među njima je i Maja Vodeničarski koju Nišlije poznaju sa malih ekrana.

“Godinama već pratim aktivnosti ANIP “Mozaik” najmanje što sam mogla je da se pridružim ovoj humanitarnoj akciji koja je još samo jedna u nizu, po čemu je Mozaik i prepoznatljiv. Pored divnih akcija koje su bile veoma uspešne, nadam se ova će proći jednako dobro. Već se puno njih iz javnog života Niša odazvalo, ja samo malo pripomažem. Radujem se koncertu koji je u martu i obećavam biće odličan, jer vežbamo naporno. Mala upala mišića, neće nas zaustaviti da “pokorimo” scenu niškog Doma vojske i zaigramo. Ova naša “borba” najbolji je način kako svako od nas može da pomogne i da doprinos za prave i potrebne stvari, a to je svakako opremnje Hemato-onkološkog odeljenja Dečije klinike niškog Kliničkog centra”, kaže novinarka Maja Vodeničarski.

Na upalu mišića žale se svi, ali smognu dovoljno snage da nastave dalje. Korak po korak. Marjan Zdavković ističe da je zadovoljan prvim treninzima. Potrudio se da malo olakša “novajlijama”, ali i da održi visok nivo igre koji “Mozaik” godinama neguje. Bilo je malo i gaženja i posrtanja i mešanja leve i desene noge ili strane, ali posle nekoliko ponavljanja sve je bilo “na svom mestu”.

“Pripremio sam koreografiju kojom ćemo predstaviti kola iz sele Srbije. Tu je nezaobilazni “moravac”, potom “užičko kolo”, zatim jedno kolo iz Šumadije, a sve će završiti “bugarkom”, kaže Marjan. “Moram da priznam da sam, ali i nisam, iznenađen sa koliko lakoće oni koji prvi put igraju uče korake. To je i razumljivo jer su sa nama iz humanitarnih razloga i žele da pomognu, a kada je humanost u pitanju ništa nije teško i oni to pokazuju na najbolji način”.

On dodaje da će učešće u koreografiji i na samom Humanitarnom koncertu pokazati građanima Niša, a i cele Srbije, kako poznate licnosti iz Niša i folkloraši igraju jednim srcem za tradiciju i za svu našu decu.

“Osim toga, oni na ovaj način daju podršku i očuvanju naše tradicije, a to se posebno odnosi na kolo koje je upisano na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerjalne kulturne baštine čovečanstva”, dodaje Zdravković. “Na taj način svi oni zajedno sa nama postaju deo velike tradicije “.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com