Društvo

Počele pripreme za evakuaciju: Na terenu policajci, vatrogasci…

Policajci, vatrogasci, komunalni policajci, zaposleni u niškoj Hitnoj pomoći i niškom Domu zdravlja podelili su u toku popodneva stanovnicima niškog naselja Stevan Sinđelić letke sa detaljnim uputstvima za evakuaciju.

Stanovnici tog naselja moraće da se u nedelju evakuišu iz svojih stanova zbog uklanjanja neeksplodirane rakete Tomahavk, pronađene na obližnjem gradilištu druge zgrade Naučno-tehnološkog parka.

Foto: Niške Vesti/B. Lj.

Građani će morati da uklone svoje automobile, povedu sa sobom kućne ljubimce i ostave stanove sa spuštenim roletnama, ali otvorenim prozorima.

Načelnik niške Uprave za vanredne situacije Srđan Mitrović kazao je za naš portal da su obaveštenja postavljena na ulaznim vratima svih zgrada u naselju, a leci su ostavljeni u svim vratima ili dati građanima koji su u tom trenutku bili u svojim stanovima.

Foto: Niške Vesti/B. Lj.

“Naši timovi anketiraju ljude kako bi znali koliko će nam autobusa biti potrebno u nedelju za prevoz do smeštaja koje je obezbedio Gradski štab za vanredne situacije. Biće organizovan autobuski prevoz za sve građane koji nemaju sopstveni prevoz. Bolesna i nepokretna lica prevoziće Hitna pomoć. Za sve one koji u nedelju nemaju mogućnost da za vreme uklanjanja bombe budu kod rođaka, prijatelja ili na nekom drugom mestu, obezbeđen je smeštaj”, kazao je Mitrović.

On je kazao da najkasnije do 7 sati ujutru u nedelju naselje Stevan Sinđelić mora da bude kompletno evakuisano.

“Bomba će biti odvežena na neku drugu lokaciju gde će bezbedno biti uništena. Taj delikatan zadatak obaviće specijalizovani tim za uništavanje eksplozivnih ostataka rata Sektora za vanredne situacije, uz podršku pripadnika policije, Hitne medicinske pomoći, Doma zdravlja, Gradskog štaba za vanredne situacije i svih drugih subjekata koji su uključeni u ovu aktivnosti”, istakao je Mitrović.

Neeksplodirani Tomahavk iz perioda bombardovanja naše zemlje 1999. godine pronađen je pre dva dana dok su građevinske mašine kopale temelj druge zgrade Naučno-tehnološkog parka. Raketa je dužine četiri metra i težine oko jedne tone, a prema nezvaničnim informacijama na njoj se vidi datum 25. 5. 1999. godine.

Odmah po pronalasku Tomahavka svi radovi na gradilištu su obustavljeni, a demontiranje je zakazano za nedelju kako bi evakuacija bila što jednostavnija. U zgradi Naučno-tehnološkog parka koja se nalazi na samo tridesetak metara od rakete radi više od 500 ljudi, a na takođe tridesetak metara je u ulaz u studentsku menzu.

Naselje Stevan Sinđelić koje će biti evakuisano udaljeno je od gradilišta 200 do 300 metara. U neposrednoj blizini eksplozivne naprave su i Elektronski, Mašinski, Građevinsko-arhitektonski fakultet i srednje tehničke škole.

Foto: Niške Vesti/B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. “Taj delikatan zadatak obaviće specijalizovani tim…” Da, dolaze Pera i Mika, kupe je bagerom, ubacuju u prikolicu, prekrivaju s ceradu i teraju. To je kod nas specijalizovani tim.
    Mogli bi ambasadoru Hilu da je vrate. Izgleda da mu je ispala prošli put kada je bio.

  2. Još 1 svinjarija koja nema veze sa mozgom. kad je bila velika ,,pand3mija davnih dana, imate fotografije, ista ta elita koja je to propagirala u odelima se šeta, a robovi nose brnjice i trpe teror…. Tako i ovde

  3. Ma odakle svima da je ono tomahavk? Ono sa slike nema apsolutno nikakve veze sa krstarecom raketom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com