Некатегоризовано

Počele pripreme osmaka za malu maturu

Probni završni ispit 26. i 27.marta

Groznica oko završnog ispita za učenike osmog razreda počinje već ovog meseca kada će se 26.i 27. održati proba male mature. Testovi za probni završni ispit stižu 20. marta u ETŠ „Nikola Tesla“ koja će biti i skrining centar u kome će se skenirati svi testovi iz čak sedam okruga, pored tri koji koji pripadaju Školskoj upravi u Nišu tu će biti i Jablanički i Pčinjski okrug kao i testovi iz škola koje pokrivaju Zajačar i Bor.

U jednom danu biće pregledano 10 500 testova učenika osmog razreda.Pregledi će trajati tri dana što je 31.500 testova, kaže Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu.

Na probnom završnom ispitu, kako Gejo ističe, profesori će pregledati smao probni uzorak od 1500 testova da bi se videlo kako će ceo proces teći i kojom brzinom testovi mogu da se šalju za Beograd.

„Kada se radi o probnom završnom ispitu najvažnije je učenici pokažu pravo znanje i da vidimo koje oblasti i iz kojih premeta su im teške i tu im nedostaje dovoljno znanja. Nakon analize probnog završnog ispita nastavnici će raditi sa učenicima upravo na oblastima gde su pokazali najslabije znanje kako bi do završnog ispita, koji se održava 23, 24. i 25.juna, to popravili“, dodaje Gejo.

Probni završni ispit će se organizovati u školama uz poštovanje svih epidemioloških mera.

„Testove za probni završni ispit učenici će rešavati u školama.Zbog toga je jako važno da se sada svi uozbiljimo, da se pridržavamo svih mera, kako bi se epidemija stišala i deca neposredno u školama zvršila svoje obaveze. Ukoliko je neko dete bolesno i ne može da se pojavi na probnom završnom ispitu testove može da uradi od kuće ili da se naknadno u školi organizuje testiranje. To je sve zarad njih da vide koliko su ovladali gradovom, gde su „rupe“ u njihovom znanju kako bi sve to popravili do pravog završnog ispita. Važno je da osete kakva je atmosfera na završnom ispitu ali i da ne naprave neku tehničku grešku sa karticama“, objašnjava Gejo.

Naglašava da će ove godine kalendar polaganja prijemnih ispita za buduće učenike specijalizovanih i umetničkih škola biti malo pomeren.

„Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja gimnazija, umetničke i muzičke školama održaće se od 6. do 15. maja. Učenici koji budu polagali ove prijemne ispite imaće tako više vremena da se pripreme za završni ispit, a za to će im biti dat prostor od nekih mesec dana dok je do sada to bili oko dve nedelje“, ističe Gejo.

Uvedene su i neke novine za roditelje.

„Roditelji će ove godine na sajtu www.mojasrednjaškola.rs moći da vide testove, da ulože žalbe i da upišu dete u izabranu srednju školu. To je veza između eDnevnika i Centralne baze podataka za upis učenika osnovnih u srednje škole i ta baza će biti dostupna svima“, naglašava Gejo.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com