Društvo

Počele obuke za nezaposlene

Na Narodnom univerzitetu su počele obuke za četiri zanimanja, koje pohađa ukupno 35 nezaposlenih, od kojih je 15 osoba sa invaliditetom, prema programu smanjivanja nezaposlenosti Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na kursu za engleski jezik, koji će im olakšati put do posla, nalazi se 10 osoba sa invaliditetom, dok je pet žena sa invaliditetom na kursu za aranžera cveća, što im omogućava zapošljavanje u cvećari ili otvaranje samostalne radnje.

“Smatram da se sa usavršenim znanjem engleskog jezika može napredovati i doći do posla. Odlično funkcionišemo kao grupa na kursu, uz sjajne profesore”, rekao je Aleksandar Dinić, jedan od polaznika obuke.

Na evidenciji niške Filijale je oko 750, a računajući i okolna mesta, oko 1.000 osoba sa invaliditetom. Prema rečima

“Ove godine organizovane su tri obuke za nezaposlene osobe sa invaliditetom. Reč je o osnovnoj informatičkoj obuci, kursu engleskog jezika i aranžiranju cveća, u čemu ukupno učestvuje 25 osoba sa invaliditetom”, kaže Boban Matić.

Prema rečima Marije Ranđelović, direktorke Narodnog univerziteta, obuke za nezaposlene pokazuju društvenu odgovornost institucija.

“Smisao našeg rada na obučavanju nezaposlenih jeste da pokažemo društvenu odgovornost, čime i država pokazuje da brine o nezaposlenima”, kaže Marija Ranđelović.

Grupa od 10 neposlenih Nišlija su deo šire grupe, koja je obuhvaćena programima obuka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Ove godine 75 nezaposlenih Nišlija završilo je informatičku obuku, 20 za varioce, trenutno 40 nezaposlenih je na obukama za pedikire-manikire, kozmetičare, poslastičare, negovatelje. Očekuje se do kraja godine realizacija obuke za fasadere i operatere na CNC mašinama, a zainteresovani za ove dve obuke mogu da se prijave do 12. decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com