Kultura

Počele Horske svečanosti

Ivođenjem jednog od najčuvenijih dela svetske muzičke literature, Karmine Burane kompozitora Karla Orfa, Hor i Simfonijski orkestar RTS su svečano otvorili 27. Internacionalne horske svečanosti u Nišu.

Na sceni Letnje pozornice u Tvrđavi, uz soliste, Aleksandru Jovanović sopran, Aleksandra Tolimira tenor i Dušana Matića bariton, zajedno sa gostima iz Beograda, nastupili su i članovi dečjih horova Zvezdice iz Leskovca i OŠ “Sveti Sava“ i OŠ “Ratko Vukićević”, najnagrađivaniji horovi ove godine iz Niša.

Nakon jednočasovnog uživanja, niška publika je tražila još. Virtuozima Muzičke produkcije RTS, na bis, su se priključili i pevači gostujućih horova, kada je maestro Bojan Suđić na sceni predvodio ansambl koji je brojao više od 500 učesnika.

Karmina burana je jedno od onih dela koje popularizuje muziku. To je trend u celom svetu. Ovakvi festivali jesu način da se pridobije nova publika, a mi to jednako uspešno to radimo. S druge strane, ma koliko bili sigurni u sebe, uvek je izazov da nastupite sa kolegama muzičarima sa kojima možda nikada niste. To se potvrdilo na samom kraju kada smo nastup krunisali pravim spektaklom”, rekao je Bojan Suđić.

Na svečanom otvaranju tradicionalnih Horskih svečanosti nastupili su i združeni niški horovi – Hor Crkve Sv. Nikole sa prijateljima, Hor Voda živa i Hor profesora Muzičke škole iz Niša, koji su izveli horska ostvarenja kompozitorke iz Niša Dragane Veličković. 

U takmičarskom delu niških horskih svečanosti nastupiće horovi iz Grčke, Rusije, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Republike Srpske i Srbije.

Odabrano je 10 sjajnih horova iz osam zemalja. Neki nisu ušli u tu selekciju. Svi koje smo izabrali  imaju vrhunske pevače i biće izuzetno teško, ali i uzbudljivo, među njima odabrati najboljeg i nagraditi”, kaže Tamara Adamov Petijevič selektor i umetnički direktor manifestacije.

Horske svečanosti traju do nedelje 8. jula, kada će u Oficirskom domu od 23 sata, nemački ansambl Kaliomene izvesti gregorijanske korale iz srednjeg veka, uz svetlosne projekcije.

U ostale dane festivala učesnici će imati svoj tradicionalni defile kroz centar grada, kao i revijalne nastupe na gradskim trgovima. Takođe, publika će moći da prisustvuje probi horova na Letnjoj  pozornici i da, kako kažu organizatori, sa njima i zapeva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com